
İş Güvenliği yazı dizimizin birincisini genel iş güvenlik konusuna ayırdık, şimdi günlük yaşamımızdaki bazı örnekler üzerinden konuyu devam edeceğiz.
Konu, iş güvenliği, enerji, teknolojik aletler, topraklama ve kuraklık üzerine…
Lütfen bu yazımızı okuyanlar özellikle sektördeki arkadaşlara da sorsunlar, ‘bu anlatılanlara ne diyorsun’ diye. Çünkü şimdi anlatacağım olay voltaj değişiklikleri, yüklü enerji ve topraklama konusuyla ilgili.
İzmir’de 3 katlı, -havuzlu ama o meseleye sonra geleceğim,- bilgisayar ve soğutma sistemleri ile ilgili bir ofis yaptıran işadamının başından geçeni anlatacağım.
İşadamı içerisini son teknolojiyle donatmış, elektrik aksamı, iletim kanallarını herşeyi dört dörtlük yaptırmış. Şu detayı da vereyim, o yıllar, sanırım on yıl öncesiydi, art arda kuraklık yaşanıyordu. Bugün kuraklık gittikçe artıyor ama konumuza dönersek, ofiste klima arızası, kompresör yanması, birkaç kez yanan chipler olmuş, mutfak robotu bozulmuş. Hatta tabletlerde yavaşlama olmuş.
Mesele neymiş biliyor musunuz?… Topraklama! Son model teknolojiyle donatılan ofis binasının topraklaması, zemin yalıtımının üstünde olduğundan ani gelen fazla enerjiyi ya da kaçak akımı toprağa aktaramıyormuş.
Bu bir.
İki;
Yine bu olayda bir başka detay da şu, aynı yıl özellikle klima ve bilgisayar soğutma sistemlerinde- arızalar veya verim düşüklüğü artmış. Benzer arızalar art arda gelmeye başlayınca, araştırıldığında sorunun topraklamadan kaynaklandığı bulunuyor. İşin içinde olanlar bile on yıldır çalışan klimalarda nasıl topraklama olmaz diye saç baş yoluyor.
Mesele neymiş biliyor musunuz;
Birkaç yıldır yağmurlar çok az olduğundan, toprağın iletkenliğini kaybettiği, bu yüzden topraklamanın –verimli- olmadığı belirtilmiş. Konuyu derinleştirdiğimizde de topraklama çubuğunun sürekli nem ve su alan bir yere yapılması gerektiği, binalar yapılırken bu noktanın bazen gözardı edildiği, üstüne beton atılabildiği, sulak alanlara dikkat edilmediği konusunda bilgiler öğrendim. Bunun dışında topraklama yapılan çubukla binadan gelen kablonun birleşim yerinin paslanmaz kaynakla tutturulması gerektiği, diğer türlü korozyondan dolayı kablonun koptuğunu, topraklama çubuğuyla iletiminin kalmadığı ifade edildi.
Şimdi ben bu konuyu, toplumların stresini etkileyen bir unsuru olarak ele alabilirim, mesela Arap ve Batı toplumlarında enerji birikmesi üzerinden sosyal olayları değerlendirebilirim; tabii ki buna değinmeyeceğiz ama şunu söylemek istiyorum, iş güveliğine bakış açısı yaşam pratiğimizi ne kadar etkiliyor, bunu günlük hayat örnekleri üzerinden veriyorum…
Devam edeceğim.
Osman Özbaş