DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Sosyal koruma yardımları her sene artıyor ama milli gelire oranları geriliyor

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Sosyal koruma yardımları her sene artıyor ama milli gelire oranları geriliyor

Türkiye’de Sosyal Koruma İstatistikleri TÜİK tarafından açıklanıyor. Belli dönemin rakamları genellikle sene bitiminin bir yıl sonrasında belli oluyor.

TÜİK’in yaptığı tanıma göre Sosyal Koruma, hane halkları ya da bireylerin belirlenmiş risk veya ihtiyaç yüklerini hafifletmek amacıyla yapılan tüm müdahaleleri kapsıyor. Sosyal yardımlar, Avrupa Bütünleştirilmiş Sosyal Koruma İstatistikleri Sistemi’nin (ESSPROS) oluşturduğu standartlar doğrultusunda hastalık/sağlık bakımı, engellilik, yaşlılık, dul/yetim, aile/çocuk, işsizlik, konut ve sosyal dışlanma olmak üzere toplam sekiz başlıkta sınıflandırılıyor.

Formathaber.com’un  TÜİK raporlarından derlediği istatistiklere göre 2016-2017-2018 yıllarına ilişkin Sosyal Koruma Yardımlarının GSYH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) ‘ya oranları yıldan yıla azaldı. Ancak buradaki önemli husus sosyal koruma harcama rakamlarının her sene artmasına rağmen, milli gelire oranlarının kıyaslaması…

Nitekim TÜİK 2018 yılına ait verilerde Sosyal Koruma Yardımlarının 2017’ye kıyasla yüzde 15,7 artış gösterdiği görülüyor.

Bu koruma yardımlarında ise en büyük harcama 214 milyar 133 milyon lira ile emekli ve yaşlılara yapıldı. Bunu 121 milyar 444 milyon lirayla hastalık ve sağlık bakımı harcamaları takip etti.

2018’ de Sosyal Koruma Yardımlarının GSYH içindeki payı yüzde 11,9 olarak gerçekleşti.

2017 yılında ise sosyal koruma yardımlarının GSYH içindeki payı ise yüzde 12,1 olarak gerçekleşti.

Formathaber.com’un  TÜİK raporlarından derlediği istatistiklere göre aynı yıl sosyal koruma yardımlarının GSYH içindeki payının ise yüzde 12,6 olarak gerçekleşti.

TÜİK Verilerinde son on yıllık rakamlar (2008-2018) döneminde Türkiye’nin sosyal koruma harcamalarının gayri safi yurt içi hasılaya oranının %11-14 bandında seyrettiği görülüyor. Bu dönemde en yüksek oran %14,1 ile 2013’de gerçekleşti.

Öte yandan Türkiye’ de Sosyal Koruma Yardımlarında tartışmalar önceki yıllarda ‘erken emeklilik’ üzerine yoğunlaşıyordu. Günümüzde kademeli emeklilik yaşına ilişkin ilerideki 60 yaş ve üstü dönemlerde maaşların GSYH oranlarının daha yüksek olması beklenir.

YORUM YAP