DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

40 dereceden -1 ‘e düşen ani sıcaklıklar tarımı olumsuz etkiledi

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
40 dereceden -1 ‘e düşen ani sıcaklıklar tarımı olumsuz etkiledi

Geçtiğimiz hafta deyim yerindeyse yaz ve kış mevsimini birlikte yaşadı, ancak 40 dereceden -1 ‘e düşen ani sıcaklıklar bazı bölgelerde tarımı olumsuz etkiledi. Önce 15-24 Mayıs tarihleri arasında yaşanan yüksek sıcaklıklar hemen ardından -1 dereceye kadar düşen soğuklar, dolu, don, fırtına tarım arazilerinde hasara neden oldu. Bazı bitkilerde ağaçlar strese girdi, meyve dökümü oldu.

Ege’de zeytin ve sebzeler etkilendi

Ege’ de ani hava değişiminden en çok etkilenen ürünlerden birisi zeytin oldu. Aşırı sıcak nedeniyle özellikle Ege Bölgesi’nde çiçeklenme döneminde olan zeytinlerde çiçekler döküldü. Üretimin azalması bekleniyor.

Güneyde bazı bölgelerde erkenci çeşitlerde ve narenciyede; Afyonkarahisar, Eskişehir, Kütahya, Konya’nın bir bölümünde ise mısır, patates, ayçiçeği, domates, salatalık, kabak, ceviz ve diğer ürünler olumsuz etkilendi.

Çukurova’ da narenciyelerde yanma görüldü

Çukurova’ da mayıs ayının 15’inde başlayan ve 18 Mayıs’tan itibaren etkili olan aşırı sıcak bazı erkenci meyve çeşitlerinde büyük zarara yol açtı. Erkenci mandalina, portakal çeşitlerinde meyvelerin yanmaya bağlı olarak zarar görmesi ve yere düşmesi sonucu zararın yüzde 70-90 seviyelerine çıkardığı ifade ediliyor.

Mersin Erdemli’de mayıs’ın 23’ünde gece yarısı başlayan fırtınayla seralar zarar gördü. Bazı seralar yerle bir olurken bazılarında naylonlar kullanılamaz hale geldi.

İç Anadolu’da ürünler dondu

İç Anadolu Bölgesi’nde yüksek rakımlı yerlerde kar yağışı oldu. Özellikle 20-23 Mayıs tarihleri arasında görülen don ve kırağı bitkisel üretime zarar verdi.

Konya Ovası da etkilendi

Konya Ovası’nda 22 Mayıs gecesi çiftçileri soğuk hava etki Hüyük, Doğanhisar, Bozkır, Hadim ve Derbent gibi rakımı yüksek kesimlerde özellikle sebze ve cevizde kısmi hasara rastlandı.

Çiftçi tarla yeniden ekmek için acele etmesin

Yaşanan bu olumsuz şartlara rağmen tarlaya yeniden ekim için acele edilmemesi tavsiye ediliyor; belki de bu bölgelerdeki zararlar kendini toparlayacak, bir kaç gün beklendikten sonra bitki kendini toparlar ve gelişmeye devam edebilir. Ancak zarar gören bölgelerde hasat gecikebilir.

YORUM YAP