DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

AB dayanışması haklı da olsa haksız da olsa üye ülkeleri destekleme eğilimi gösteriyor’

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
AB dayanışması haklı da olsa haksız da olsa üye ülkeleri destekleme eğilimi gösteriyor’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile resmi görüşmeler ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu, 10-11 Aralık’ta düzenlenecek AB Liderler Zirvesi’ne ilişkin bir soru üzerine, ”Türkiye’nin tam üyelik perspektifiyle ilişkileri her zaman geliştirmek istediğine ancak bunun böyle olmadığını söyledi;

”İnişler çıkışlar oldu. Bazen bizden kaynaklanan olmuştur, bazen AB’den. Her iki tarafın da söyleyeceği söz var ama sonuçta ilişkileri ve iş birliğimizi daha ileri noktaya götürmek istiyorsak, bu zor günlerde pozitif atmosfere odaklanmamızda fayda var.” dedi.

‘AB, dayanışma anlayışıyla haklı da olsa haksız da olsa üye ülkeleri destekleme eğilimi gösteriyor’

Çavuşoğlu, sadece AB politikalarının değil bazı üye ülkelerin, Türkiye ile olan ikili sorunlarını AB’ye “ithal etmesinin” ilişkileri olumsuz yönde etkilediğini vurguladı. AB’ nin çifte standartlarını da eleştiren Çavuşoğlu şunları söyledi:

“AB, dayanışma anlayışıyla haklı da olsa haksız da olsa üye ülkeleri destekleme eğilimi gösteriyor. Bu son derece yanlıştır. Biz de müzakere eden bir ülkeyiz. Üye ülke ile müzakere eden ülke arasında ayrım yapmak yanlıştır. Prensipler üzerinden gitmek lazım, doğrular üzerinden gitmek lazım, ilkeler çerçevesinde ve Avrupa’yı birleştiren ortak değerler etrafında bunları değerlendirmemiz lazım.”

AB’nin adil ve dürüst olması gerekiyor

Türkiye’nin, tüm bu süreçlerde bile çok sabırlı davrandığını vurgulayan Çavuşoğlu, Yunanistan’ın diyaloğa yanaşmadığını belirtti.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“İstikşafi görüşmelere gemi faaliyetlerini sürdürdükçe gitmeyeceklerini söylediler. Bu arada, NATO’nun ayrıştırıcı toplantılarına da son dönemlerde katılmaz oldular. Şimdi kim diyalogdan kaçıyor? Yunanistan, ‘Oruç Reis gemisi orada olduğu sürece toplantılara gelmeyeceğiz’ demişti. 29 Ekim’de Oruç Reis faaliyetlerini o bölgede sonlandırdı, tamamladı geldi, Antalya Limanı’nda ama (Yunanistan) hala başka bahaneler buluyor.”

AB’nin bu gerçekleri görmesi gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, “‘Tek taraflı olarak hep kışkırtan taraf Türkiye’dir, Türkiye olumsuz tavırlarını sürdürüyor’ gibi açıklamalar görüyoruz. Bu doğru değil. Burada adil ve dürüst olmaları gerekiyor. Sadece yarınki toplantıda değil, biz her zaman aklıselim bir şekilde, onlar da stratejik düşünürse olumlu hava yaratarak ilişkilerimizi geliştiririz. Sorunları da ancak yine diyalog ve diplomasiyle çözebiliriz.” diye konuştu.

YORUM YAP