DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

AB Siyasi Merkezinde Seçim Sarsıntısı!

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
AB Siyasi Merkezinde Seçim Sarsıntısı!

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağ oylar arttı. Fransa, İtalya ve Avusturya’da 1.;  Almanya ve Hollanda’da 2 büyük parti oldular.

Almanya’da aşırı sağcı ‘Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) 16 koltuk alarak ikinci sıraya yerleşti; başbakan Olaf Scholf’ı içlerinden çıkaran koalisyon hükümetinin en büyük partisi Sosyal Demokratlar (SPD) ise sadece 14 milletvekili kazandı ve üçüncü sıraya yerleşti.

Avusturya’da da aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) 6 milletvekilliği kazanarak ilk sıraya yerleşti.

AB Merkez Partileri Aşırı Sağın Risklerine Dikkat Çekti

AP Seçimleri ardından açıklamalarda bulunan Almanya Başbakanı Olaf Scholz sağ oyların artışına dikkat çekip, “Demokrasimize, hukukun üstünlüğüne, bizi hala Avrupa Birliği (AB) olarak tanımlayan şeylere açık bir bağlılık gösteren ve bunu temsil eden partiler lehine açık, net çoğunluklar olmasını sağlamak bizim görevimiz olmalıdır.” ifadelerini kullanırken ‘sağ popülist partilere verilen oylar konusunda’ endişelenilmesi gerektiğini vurguladı.

Fransa’ da da aşırı sağın yükselişi yaşandı. Fransa’da Ulusal Birlik Partisi (RN) geçerli oyların %31,5 ‘ini Macron ise %15,2 ‘sini aldı. Seçim hezimeti ardından Cumhurbaşkanı Macron, Meclis’i feshettiğini duyurdu. Yeni seçim sürecinde bir uyarıda bulunan Macron ”Milliyetçilerin ve demagogların yükselişi sadece milletimize değil aynı zamanda Avrupamıza ve Fransa’nın Avrupa’daki ve dünyadaki yerine de tehdit oluşturdu” dedi.

Belçika’da AP seçim sonuçları Başbakan De Croo’nun liberal Flaman partisini 9. sıraya yerleştirdi. Başbakan Alexander De Croo istifa etti. Belçika’ da milliyetçi Flaman parti N-VA birinci oldu.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağ oyların artışıyla AB siyasi merkezinde sarsıntılarının sonuçları tartışılıyor!

 

YORUM YAP

Y.O. 11 Haziran 2024 / 17:09 Yanıtla

Savaş endişesi ve göçmen sorunu gibi sebeplerle kendini koruma refleksi sağ oylara yönelişi tetiklemiş olabilir.