DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

ABD’ de tasarruf oranlarının artması ekonomistleri düşündürtüyor!

Yayınlanma Tarihi : Google News
ABD’ de tasarruf oranlarının artması ekonomistleri düşündürtüyor!

ABD Ekonomik Analiz Bürosu (U.S. Bureau of Economic Analysis) ülkede kişisel tasarruf oranlarının artığını açıkladı. Büro’ nun mayıs sonu bilgilerine göre kişisel tasarruf oranı Nisan ayında tarihi bir yükselişle % 33’e yaklaştı. Bu oran mart ayında% 12,7’ydi.

İzlenen trend 1960’lardan itibaren tutulmaya başlandı; harcama oranlarında azalma ve tasarruf oranlarında artışlar farklı değerlendiriliyor; nitekim tasarruftaki artış, Nisan ayında harcamaların% 13.6 oranında azalmasıyla gerçekleşti. Bir tüketim ekonomisi olan Amerika’da bu süreçte kişisel harcama rakamlarında 380 milyar dolarlık bir azalma söz konusu oldu. nitekim Covid-19 öncesinde Amerika dünyanın en az tasarruf yapan ülkelerinden biriydi.

Harcama eğilimi neden düştü:

Amerika’ da kişisel tasarruf oranlarında son aylarda artışın en önemli nedeni elbette pandemi süreci oldu; ileriki günlerde gelirlerinin azalacağını düşünen birçok kişi tasarrufa gitti. Diğer neden, birçok işletmenin kapalı olması; yani tüketicinin dışarı çıkıp para harcaması için fazla bir fırsat yok.

Ekonomide durgunluk riski

Bir tüketim ekonomisi olan Amerika’ da tasarruf oranlarının artışında ‘durgunluk’ riskinin ne kadar etkileneceği merak konusu oldu. Ekonomistler, harcama eğiliminin düşmesiyle ‘faiz oranlarının, büyümeyi ve enflasyonu uzun süre düşük tutacağını ifade ediyor.

Ancak ekonomistleri düşündürten aslında paranın tasarruf edilmesindeki faiz ilişkisinin zayıflaması, faktör verimliliğini hesaplarına nasıl yansıyacağı tartışmaları oldu.

Buna göre, eğer ekonomideki küçülürken ne kadar çok insan tasarruf ederse, o kadar az harcarlar; ne kadar az harcarlarsa, durgunluk o kadar kötüleşir; durgunluk kötüleştikçe daha fazla tasarruf sağlar!

Amerika Birleşik Devletleri’ ndeki daha az harcama demek ekonomik durgunluğun daha da kötüleşmesi anlamına geliyor. Tahminler, harcama eğiliminin 2022 yılına kadar rakamların salgın öncesi seviyelere dönmeyeceği şeklinde.

Öte yandan ekonomistlerin ekonominin durgunluktan çıkış yönünün V şeklinde yoksa  W şeklinde mi iyileşeceği konusunda tahminleri öne çıksa da ülkede kamu maliyesinin yüksek borçluluğu da gittikçe artıyor.

 

YORUM YAP