DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

ABD ‘de tüketim harcamalarındaki eğilim düşük seyrediyor

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
ABD ‘de tüketim harcamalarındaki eğilim düşük seyrediyor

ABD Ekonomik Analiz Bürosu (U.S. Bureau of Economic Analysis) raporlarına göre COVID-19 salgını sırasında tasarruflar arttı!.. Büro’ nun mayıs sonu bilgilerine göre kişisel tasarruf oranı Nisan ayında tarihi bir yükselişle % 33’e yaklaştı. Bu oran mart ayında% 12,7’ydi.

2020 Eylül ayında ise bu rakam yüzde 14,3’e geriledi. Yine de tasarruf oranlarında önceki yıla göre yüksek. 

İzlenen trend 1960’lardan itibaren tutulmaya başlandı; harcama oranlarında azalma ve tasarruf oranlarında artışlar farklı değerlendiriliyor; nitekim tasarruftaki artış, Nisan ayında harcamaların% 13.6 oranında azalmasıyla gerçekleşti. Bir tüketim ekonomisi olan Amerika’da bu süreçte kişisel harcama rakamlarında 380 milyar dolarlık bir azalma söz konusu oldu. Oysa Covid-19 öncesinde Amerika dünyanın en az tasarruf yapan ülkelerinden biriydi.

ABD’de para harcama alışkanlığındaki değişimi gösteren Velocity grafik tarihi diplerde görülüyor

Velocity, ABD’ de para harcama alışkanlığındaki değişimi gösteriyor. Grafiğe göre Abd de tarihi diplere gelmiş: 1.14..

Amerika Birleşik Devletleri’ ndeki daha az harcama demek ekonomik durgunluğun daha da kötüleşmesi anlamına geliyor. Tahminler, harcama eğiliminin 2022 yılına kadar rakamların salgın öncesi seviyelere dönmeyeceği şeklinde.

Öte yandan ekonomistlerin ekonominin durgunluktan çıkış yönünün V şeklinde yoksa  W şeklinde mi iyileşeceği konusunda tahminleri öne çıksa da ülkede kamu maliyesinin yüksek borçluluğu da gittikçe artıyor.

Harcama eğilimi neden düştü:

Amerika’ da pandemi sürecinde kişisel tasarruf oranlarında artışın en önemli nedeni elbette ileriki günlerde gelirlerinin azalacağını düşünen tüketicilerin ihtiyaçlarını ertelemesi oldu.

Diğer neden salgın sırasında birçok işletmenin kapalı olmasıydı; yani tüketicinin dışarı çıkıp para harcaması için fazla bir fırsat yok.

Ekonomide durgunluk riski

Bir tüketim ekonomisi olan Amerika’ da tasarruf oranlarının artışı ‘durgunluk’ riskini akla getiriyor.

YORUM YAP