DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Afganistan’ nda Taliban’ dan kaçış hızlandı

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Afganistan’ nda Taliban’ dan kaçış hızlandı

Afganistan’da Taliban’ın ilerleyişi sürüyor; ülkenin doğusundaki Paktika, Kunar, Paktiya vilayetlerinin merkezi Şerene, Esed Abad ve Gardiz kentleri ile kuzeyde ülkenin dördüncü büyük kenti olan Mezar-ı Şerif Taliban’ın kontrolüne geçti. Ülkenin kuzeydoğusundaki Badahşan ve merkezindeki Daykundi vilayetlerine bağlı bazı ilçeler de Taliban’ın elinde. Bugün itibariyle Taliban Afganistan’ın %90’ını kontrol etmeye başladı. Daikandi Eyaleti, savaşmadan Taliban’a teslim oldu. Hükümetin son kalelerinden Kabil de kısa sürede düşebilir.

Afganistan’ nda Taliban’ dan kaçış hızlandı

Güvenlik kaynakları Taliban’ın bu kadar hızlı ilerleyişinin sebebini, Afgan ordusunun direnç göstermeden teslim olmasına bağlıyor; bölgeden gelen son haberlere göre Afgan ordusu birlikleri toplu halde İran ve Özbekistan’a doğru kaçıyor.

Afganistan’ nda Taliban’ dan kaçışı hızlanırken, BM, 18 milyon Afgan’ın insani yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtti. Sivil kayıplar ve yerlerinden kaçan insanların sayısı artıyor.

Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu, mayıs başından ağustosa kadar yaklaşık 1 milyon sivilin evlerinden olduğunu açıkladı.

Bu arada Afganistan’ dan kaçan sığınmacılara yer arayışlarına devam ediliyor. Kanada, 20 bin Afgan mülteciyi kabul edeceklerini açıkladı. Ancak Özbekistan ve Tacikistan, ABD’nin Afgan sığınmacıları ülkelerine yerleştirme teklifini reddetti.

YORUM YAP