DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

‘Akademik yöneticiler, atamayla değil seçimle belirlenmelidir.’

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
‘Akademik yöneticiler, atamayla değil seçimle belirlenmelidir.’

Boğaziçili Öğrenciler, daha önce AKP’den milletvekili adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ ne rektör olarak atanmasına bir basın açıklaması ile tepki gösterdi.

Açıklamada ‘Üniversitelerin siyaset aracı olarak kullanılmaması bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir.’ vurgusu yapıldı.

Rektör atamaları ile ilgili buna benzer bir tartışma, 2000 yılında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde Yükseköğretim genel kurulu’nca belirlenen aday listesini iade etmesiyle gündeme gelmişti.

‘Akademik yöneticiler, atamayla değil seçimle belirlenmelidir.’

Bugün de Boğaziçili Öğrenciler, daha önce AKP’den milletvekili adayı Rektör ataması için bilimsel özerklik yanında yönetsel özerkliği öngören düzenlemeleri savunan bir protesto’ eylemi düzenledi.

Boğaziçililerin basın açıklamasında Üniversite Senatosu’nun 2012 yılında kabul ettiği ilkeler hatırlatılarak şu ifadeler kullanıldı:

”Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler, atamayla değil seçimle belirlenmelidir. Üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak akademik programlarını ve araştırma programlarını öğretim elemanlarınca ve/veya üniversite kurullarınca kararlaştırılarak belirlemesi, bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın şartlarındandır.”

‘Üniversitenin karar alma mekanizmalarındaki özerkliğine, demokratik ilkelerine müdahaleleri kabul etmiyoruz.’

“Boğaziçi’liler olarak asıl sorunumuz Melih Bulu’nun akademik geçmişi ve şahsi duruşundan da ötedir” denilen açıklamada, “Sorun; isimlerden bağımsız bir demokrasi, akademik özerklik, fikri özgürlük meselesidir. Bu sorunun çözümü ise üniversitelerin kararlarının ve rektörlerin, üniversitelerin iradeleriyle belirlenmesidir. Bu nedenle bir kez daha söylüyoruz ki; üniversitelerimizin karar alma mekanizmalarındaki özerkliğine, demokratik ilkelerine, düşünce özgürlüğüne ve seçim yapma iradesine yapılan müdahaleleri kabul etmiyoruz. Kayyum rektör istemiyoruz ve duruşumuzdan vazgeçmiyoruz” ifadelerine yer verildi.

Öğrenciler, ”kayyum rektörlerin istifasını, bütün rektörlerin demokratik yöntemlere uygun olarak seçimle belirlenmesini istiyor ve akademisyenlerden acilen yeni bir seçim düzenlemelerini talep ediyoruz.” dedi.

‘Genç beyinler işte bu zihniyetten ötürü arkasına bile bakmadan yurt dışına kaçıyor.’

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“40 yıl sonra ilk kez, yine bir vesayet döneminde, Boğaziçi Üniversitesi’ne dışarıdan bir rektör atandı. Atanan kişi, hakkında pek çok itham bulunan bir Ak Partili… Genç beyinler işte bu zihniyetten ötürü arkasına bile bakmadan yurt dışına kaçıyor.”

YORUM YAP