Yeni bir düzenleme ile sitelere mini hastane kurma zorunluluğu getiriliyor.AHaber’de ye alan bilgiye göre Sağlık Bakanlığı, başta Maymun Çiçeği olmak üzere olası salgın hastalıklar ve mevcut hastanelerin yükünü azaltmak amacıyla önemli bir karar aldı. 150’den fazla bağımsız bölümü bulunan apartman sitelerde mini hastane ya da sağlık odası zorunlu olacak.
Bu uygulama, özellikle büyük sitelerde yaşayan vatandaşların acil sağlık hizmetlerine hızlı erişimini sağlamayı amaçlıyor. Mini hastaneler, temel tıbbi hizmetler sunacak şekilde donatılacak ve acil durumlarda ilk müdahale yapabilecek ekipmanlara sahip olacak.
Sağlık Bakanlığı, 81 ilde salgınla mücadele kapsamında yeni projeleri yaşama geçirecek.
Projenin yaşama geçmesiyle salgın hastalıkların yayılmasının önüne geçilmesi, yaşlılara kolaylık sağlanması ve trafiğin azalması gibi birçok avantaj elde edilebileceği ifade ediliyor. 1 ay içinde kurulması planlanan hastaneler, tüm Türkiye’de olacak.
Bu girişim, sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve erişiminin artırılması adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Düzenlemenin yakın zamanda yürürlüğe girmesi bekleniyor ve sitelerin bu gerekliliğe uyum sağlamaları için belirli bir süre tanınacak.
Sitelerde Mini Hastane İçin Olumsuz-Olumsuz Görüşler
Sabah Gazetesi’nden Metin Can’ın haberine göre Projenin hayata geçmesiyle salgın hastalıkların yayılmasının önüne geçilmesi, yaşlılara kolaylık sağlanması ve trafik yoğunluğunun azalması gibi birçok avantaj elde edilecek. Geçtiğimiz hafta Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği yetkilileri, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nu ziyaret etti. Görüşmede, toplu konut alanlarında sağlık odalarının kurulmasını öngören proje hakkında anlaşmaya varıldı.
Kararla ilgili Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı da, bu projenin sağlık sektöründeki istihdama da katkı sağlayacağını vurguladı. Proje ile birçok hemşire ve sağlık personeli toplu konut alanlarında istihdam edilecek. Dernek, 81 il başkanlığı ve üyeleriyle birlikte Sağlık Bakanlığı ile entegre bir şekilde çalışacak.
Ancak Aile hekimleri, yeni projeyle sağlık sisteminin daha karmaşık hale geleceğini söyledi. Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Derya Mengücük, Birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi gerektiği bir dönemde, sağlık birimlerini daha da parçalayarak yeni düzenlemeler yapmanın doğru olmadığına işaret etti.
”Böyle bir durum birinci basamağı dağınıklaştırabilir. Özellikle bebek, çocuk, gebe takipleri tek hekim tarafından yürütülüyor. Böyle bir durum, kontrolü güçleştirir. Bu da halk sağlığı açısından sorun yaratır. Elimizde zaten mevcut her mahallede aile sağlığı merkezleri (ASM) bulunan bir ortamda site yönetimlerine sağlık birimi oluşturmanın mantığı yok” dedi.