DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

‘Azerbaycan, Karabağ savaşından sonra bölgede yeni gerçeklikler yarattı.’

Yayınlanma Tarihi : Google News
‘Azerbaycan, Karabağ savaşından sonra bölgede yeni gerçeklikler yarattı.’

Azerbaycan Milletvekili Vugar İsgandarov, “Azerbaycan hem Karabağ’ın statü sorununu hem de Karabağ sorununu çözmüştür.” dedi. Azerbaycan Parlamentosunun Yeni Azerbaycan Partisi Milletvekili Vugar İsgandarv yaptığı açıklamada, Azerbaycan’ ın Karabağ savaşından sonra bölgede yeni gerçeklikler yarattığını ifade ederek, “Türkiye ve Azerbaycan bölgede kalıcı barış ve istikrarın garantörüdür” dedi.

Milletvekiline göre Azerbaycan, kanıyla ve canıyla toprak bütünlüğünü ve egemenliğini korumasını bilen bir devlet olarak bir tarih yazdı:

“Bu süreçte kardeş Türkiye’nin büyük desteğini her zaman hissettik. Bugün iki kardeş ülke, savaş sonrası dönemde birçok adımı birlikte istişareler yaparak atıyor. Bugün Türkiye ve Azerbaycan bölgede kalıcı barış ve istikrarın garantörüdür. Yıllar önce bir çatışma noktası olarak bilinen Karabağ, artık bölge ülkelerini ilgilendiren büyük ekonomik ve ticari projelerin merkezi konumundadır.

Bugün tartışılan projelere Rusya, İran, Gürcistan ve hatta Ermenistan da dahil edilebilir. Bugün Doğu Zengezur ve Karabağ bölgeleri, komşu devletlerin  ilgi gösterdiği, kalıcı istikrarın var olduğu topraklardır. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev konuşmalarında “çatışma” kelimesinin, “Dağlık Karabağ” kelimesinin tarih olduğunu söyledi. Azerbaycan hem Karabağ’ın statü sorununu hem de Karabağ sorununu çözmüştür. Bugün bu gerçekler, Cumhurbaşkanı Aliyev’in Avrupa Birliği’nin savaş sonrası gerçekleri kabul ettiği yönündeki açıklamasının ana unsurudur. Avrupa Birliği de bu gerçekleri kabul etmiştir.

Özellikle savaştan sonra Avrupa Birliği ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin üst düzeyde geliştiğini vurgulamak isterim. Üçlü toplantılar, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Sayın Charles Michel’in girişimiyle gerçekleştirildi. Avrupa Birliği ile yapılan son görüşmelerde Dağlık Karabağ, çatışma, Karabağ sorunu, gibi tek bir kelime kullanılmadı. Bu bağlamda Azerbaycan defalarca dünya toplumuna çağrıda bulunmuştur.

Bugün dünya toplumu, uluslararası toplum, Azerbaycan’ın bölgede kalıcı istikrarın ve kalıcı barışın garantörü olduğunu kabul etmiştir. Bu bir gerçektir ve bu gerçek Azerbaycan-Türk kardeşliğinin kazandığı bir sonuçtur.“

Ülker Fermankızı/VOİCEPRESS

YORUM YAP