DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Azim, MARS’ tan toprak örneği için havalandı!..

Yayınlanma Tarihi : Google News
Azim, MARS’ tan toprak örneği için havalandı!..

NASA, Mars’ın toprak ve iklim özelliklerine ilişkin örnek toplamak üzere yeni robot gönderiyor.  Yeni uydunun adı Türkçe’de “azim” anlamına gelen Perseverance.

Atlas V roketi ile Mars’a gönderilen ve yaklaşık bin kilogram ağırlığında olan robotun yolculuğu yaklaşık 6 ay sürecek. Azim ‘in (Perseverance) 2021 Şubat ayında Mars’ ta kurumuş bir göle iniş yapması planlanıyor.

Daha önce de kızıl gezegenin incelenmesi için 1970’lerde Viking misyonları, Opportunity (Fırsat), Spirit (Şevk), Curiosity (Merak) robotları gönderilmişti.

Perseverance’ nin Mars yüzeyine inmesi planlanan bölge kurumuş bir krater gölü. Göl üzerinde incelemeler Mars’ ta bir zamanlar hayat olup-olmadığı sorularına belirgin bir cevap anlamı taşıyabilir. Çünkü araştırmalarda gezegenin yüzeyinde bundan yaklaşık 3,5 milyon yıl önce akarsuların olduğu tespit edildi.

Su, biyolojinin yani canlıların varlığının en temel ortak özelliklerinden. Dolayısıyla Mars’da bir zamanlar yaşam olması ihtimali var. Jezero Krateri adı verilen bölgede gezici robot, tebeşir büyüklüğünde örnekler alacak.

Türkçe’de “azim” anlamına gelen Perseverance robotu Mars yüzeyinden iki yıl boyunca parçalar toplayacak.

 

YORUM YAP