DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Balon balığı avlanma desteği içine alındı

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Balon balığı avlanma desteği içine alındı

Akdeniz ve ardından Ege’de de görülen balon balığını yakalayana tane başına 5 TL ödeme yapılacak. Karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, deniz ekosistemini tehdit eden bu türün çoğalmasının önüne geçmeyi amaçlıyor. Balon balığı kuvvetli çene ve çok keskin dişlere sahip; iğne ve kurşun zokalarını kopartabilen balon balıkları olta balıkçılığı yapan kesimi de olumsuz yönde etkiliyor.

Uzmanlar balon balığının zehirli olduklarından dolayı tüketilemediğini belirtiyor. Balon balığında bulunan pedrodoksin isimli madde en çok balıkların üreme dönemlerinde artış göstererek balıkçılığı önemli zarar veriyor. Son yıllarda özellikle küçük ölçekli balıkçılara büyük darbe vuran balon balıklarının ekonomiye verdiği zararın 2 milyon euro’nun üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Resmi Gazetede yayımlanan kararla, Türkiye karasularında yayılım gösteren yabancı istilacı balon balıklarının popülasyonlarının ve stoka katılım oranlarının düşürülmesi, ülke balıkçılığının ve ekonomisinin uğrayacağı zararın azaltılması, sucul biyolojik çeşitliliğin ve stokların korunması, kaynakların sürdürülebilir ve rasyonel kullanılabilirliğinin sağlanması hedefleniyor.

Bu kapsamda, 2021, 2022, 2023 yıllarında balon balığı avcılığına destek verilecek.

Balon balığı türlerinden “lagocephalus sceleratus” avcılığı yapan balıkçılara 500 bin adede kadar her adedi başına 5 lira destekleme ödemesi yapılacak. Diğer balon balığı türlerine ise 5 milyon adede kadar adet başına 0,50 lira ödenecek.

Destekleme ödemeleri için gerekli finansman, Tarım ve Orman Bakanlığının söz konusu yıllardaki tarımsal destekleme bütçelerinden karşılanacak.

YORUM YAP