DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Bayraktar: ‘2020 yılı afetin en fazla yaşandığı yıl oldu!’

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Bayraktar: ‘2020 yılı afetin en fazla yaşandığı yıl oldu!’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkemizde yaşanan iklimsel değişimlerin ve sayısı giderek artan doğal afetlerin tarım sektörünü etkilediğini belirtti.

Dünya Meteoroloji Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

”Son yıllarda iklim değişikliğinin etkileri sonucu doğal afetler artmış, artan afetlerden en fazla etkilenen tarım sektörü olmuştur. Tamamen önlenmesi mümkün olmayan afetler son yıllarda sık sık görülmekte çiftçilerimiz için zaman zaman büyük felaketlere neden olmaktadır. Üretimde meydana gelebilecek miktar kayıpları ve kalitenin düşmesi, üretici gelirlerini azalttığı gibi ulusal ekonomiyi de olumsuz etkilemektedir.” dedi.

“2020 yılı doğal afetin en fazla yaşandığı yıl oldu”

Bayraktar konuşmasında neteoroloji verilerindeki son dönemdeki gelişmeleri de paylaştı:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, 1963 yılındaki 329 zarar oluşturan meteorolojik olağanüstü olay dışında 1940-2008 döneminde hiçbir zaman yıllık 300’ü geçmeyen meteorolojik olağanüstü olay sayısının 2009’da 461; 2015’de 781; 2018 yılında 871; 2019 yılında 935; 2020 yılında 984 oldu.

”2020 yılı afetin en fazla yaşandığı yıl oldu. 2020’de zarar oluşturan meteorolojik olağanüstü olayların yüzde 30’unu yağış ve sel, yüzde 27’sini fırtına, yüzde 23’ünü dolu, yüzde 7’sini yıldırım, yüzde 5’ini kar, yüzde 2’sini heyelan ve don, yüzde 1 ve daha az oranlarda çığ, orman yangını, kum fırtınası, yüksek sıcaklık ve sis oluşturdu. Artan bu afetler tarım ürünlerine oldukça fazla zarar vermekte, bir üretim sezonunda tarım, hemen her türlü riskle karşı karşıya kalmaktadır. Bu şartlar altında tarımsal üretimi sürdürmek gerçekten zor bir hal almaktadır. Yaşanan doğal afetlerin tarım sektörüne verdiği zararları tam olarak önlemek mümkün olmasa da, zararların azaltılması ve beklenen afetlere karşı önceden önlem alınabilmesi için meteorolojik veri ve tahminlerin tarımda daha etkin kullanımının sağlanması gerekmektedir.”

YORUM YAP