DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Binlerce yıl süren ‘galaksilerin birleşmesi’ Hubble Uzay Teleskobunda gözlemlendi

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Binlerce yıl süren ‘galaksilerin birleşmesi’ Hubble Uzay Teleskobunda gözlemlendi

NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu, iki galaksinin birleşme sürecinden bir sahneyi görüntüledi. Bu görüntülerde bir galaksi diğerini içine çekiyor.

Hubble Uzay Teleskobundan çekilen fotoda NGC 2799 galaksisi (solda), NGC 2798’e (sağda) çekilmiş bir halde tespit edildi. Görüntüler ‘Baş dönmesi’ gibi adlandırıldı; NGC 2798, görüntülerdeki galaksilerden büyük olanının adı; bu galaksi diğerini kendi merkezine doğru çekiyormuş gibi gözüküyor ama aslında iki galaksi birbiri etrafına dönüyor.

İki galaksinin birbiri etrafında dönmesinin ileride nasıl bir etki doğuracağı belli değil; çünkü Galaktik birleşmeler birkaç yüz milyondan bir milyar yıla kadar gerçekleşebiliyor.

Diğer yandan ‘galaktik birleşmelerin’ içindeki yıldız sistemleri için felaket olacağı düşünülmemeli; çünkü birbiri etrafında dönüşleri aslında yıldızlar arasındaki boşluk miktarı nedeniyle yıldız çarpışmaları olmaz ve bu da birbirlerinin yanından geçtiği anlamına gelir.

İşte Hubble teleskobundan birbirinin içine geçen galaksilerden izlenen bir diğer görüntü .. (NASA’s Hubble Telescope Captures Rare Sight Of 2 Galaxies Mating)

Hubble teleskobu bunlar gibi uzayın görkemli sisteminden birçok resim paylaşıyor. Bazı resimlerde düşük kütleli yıldızları doğuran koyu renkli, kompakt toz ve gaz kürecikleri de görülüyor, başka galaksilerden izler de.. 

 

YORUM YAP