DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Birleşmiş Milletler: ‘Salgın seyrinde belirsizlik ekonomilerde toparlanmayı yavaşlatabilir’

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Birleşmiş Milletler: ‘Salgın seyrinde belirsizlik ekonomilerde toparlanmayı yavaşlatabilir’

Birleşmiş Milletler koronavirüs salgınının küresel ekonomilere 2020 ve 2021’deki maliyetinin 8,5 trilyon doları bulmasını beklediğini açıkladı.

Konuyla ilgili BM Ekonomik ve Sosyal İlişkiler Departmanı tarafından “2020 Ortası İtibarıyla Dünya Ekonomik Durumu ve Olasılıklar” adlı çalışma yayımlandı. (World Economic Situation and Prospects as of mid-2020)

Raporda, Covid-19 nedeniyle küresel ekonomide yüzde 3,2 küçülmesi beklenirken, bu oranını gelişmiş ülkelerde yüzde 5, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 0,7 seviyesinde olması öngörüldü.

BM’ nin yayınladığı raporda hükümetlerin genel olarak dünya GSYİH’sının yaklaşık yüzde 10’una eşdeğer – mali teşvik önlemleri uyguladığına işaret edildi.

BM, pandeminin küresel maliyetini çıkardı; iki yıllık tahmin 8,5 trilyon dolar!

BM tarafından yayımlanan çalışmada Covid-19 etkisile tahmin edilen ekonomik daralmanın küresel ekonomiye maliyeti 8,5 trilyon dolar olabileceği hesap edildi. Böyle bir daralma, 2020’den önceki 4 yılın ekonomik kazanımlarının da silinmesi demek.

Pandemi’ nin ekonomilerde sağlık krizini başlattığı ve dünya genelinde milyonlarca işçiyi işten çıkararak ekonomik faaliyetleri felce uğrattığı hatırlatılan raporda, Hükümetlerin uyguladığı önlemler arasında yer alan ulusal sınırların kapatılmasıyla turizm yanında emtia fiyatlarına etkisine de yer verildi. Buna göre Kovid-19 etkisinin özellikle emtia ihracatçısı ülkeler başta olmak üzere, mali açığı olan, yüksek borçluluk oranları olan ülkelere olumsuz etkileri daha büyük olacak.

Salgın seyrinde belirsizlik ekonomilerde toparlanmayı yavaşlatabilir

Salgın seyrindeki son gelişmeleri de değerlendiren raporda, pandeminin izleyeceği sürece vurgu yapılarak hükümetlerin karar alma aşamalarındaki riskleri öne çıkarıyor; buna göre kısıtlamaları kademeli olarak kaldırmak isteyen hükümetlerin ‘ekonomiyi kurtarmakla- hayat kurtarmak’ arasında ikilemde bırakabileceği ihtimali hatırlatılıyor.

Öte yandan raporda dikkat çekici bir ifade de ‘Yavaş iyileşme ve artan yoksulluk ve eşitsizlikle birlikte’ ekonomilerde büyük risklerin olacağını neredeyse kaçınılmaz gören bazı ifadelerin yer alması.

Bu ekonomik seyrin sosyal ve kamu dengelerine olumsuz etkisinin bir an önce aşılması aşı konusunda yaşanacak gelişmelere bağlı.

YORUM YAP