DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

BM Gıda fiyatları konusunda uyardı

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
BM Gıda fiyatları konusunda uyardı

BM gıda endeksi 2011 Eylülden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) aylık yayımladığı Gıda Fiyat Endeksi‘ne göre, gıda fiyatları, artışını üst üste ikinci ayında da sürdürerek eylülde son on yılın en yüksek seviyesini gördü. (Gıda fiyatları tüm dünyada geçen yıla göre Ağustos’ta ortalama yüzde 33 arttı)

Öte yandan dünyada gıda israfı da artıyor. 2021 BM Çevre Programı Gıda İsrafı Endeksi Raporu’na göre, dünyada her yıl yapılan gıda israfı 931 milyon ton olarak kayıtlara geçti. Ülkemizde her yıl 7.7 milyon tondan fazla gıda israf edilirken, her yıl çöpe atılan yiyeceklerin kişi başına 93 kilogram olduğu belirlendi.

Hem gıda israfına BM, öte yandan gıda fiyatlarında büyük artışlar olacağı konusunda uyarı yaptı. Gıda fiyatlarında beklenen dev artışların “eşi benzeri görülmemiş, felaket düzeyinde bir gıda güvenliği sorunu” yaratacağı uyarısında bulundu.

İngiltere merkezli The Hunger Project (Açlık Projesi) adlı yardım kuruluşunun tahminlerine göre ise dünyada 690 milyon insan kronik açlık koşullarında yaşıyor ve bunların yüzde 60’ı kadın. İlaveten, 850 milyon insan da Covid-19’un etkisiyle yoksulluk sınırının altına düşme tehlikesiyle karşı karşıya.

Fiyatlar neden yükseliyor?

 

 

YORUM YAP