DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Çalışanların Çoğunluğu Yoksulluk Sınırı Altında!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Çalışanların Çoğunluğu Yoksulluk Sınırı Altında!

Türkiye’ nin yoksulluk sınırı 32 bin lira civarında; TÜRK-İŞ Araştırmasının 2023 Mart ayı sonucuna göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı)  9.591,13 TL’ ye yükseldi.

Türk-İş’in çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptığı “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması”nın mart 2023 sonuçları açıklandı.

Buna göre gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 31.241,48 TL’ye, bekar bir çalışanın ‘Yaşama Maliyeti’ ise aylık 12.469,98 TL’ye yükseldi.

Buna göre asgari ücretle çalışanların oranının en yüksek olduğu ülkemizde çalışanların çoğunluğu yoksulluk sınırı altında.

Türk-İş’in raporuna göre mart ayında 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden “açlık sınırı” 9 bin 591 lira olurken, gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen “yoksulluk sınırı” ise 31 bin 241 lira olarak hesaplandı. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 12 bin 469 lira olarak belirlendi.

Türk-İş’in araştırma raporuna göre çalışanların yarısından fazlası açlık sınırı civarında yer alıyor.

YORUM YAP