DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

‘Çin, BM gözlemcileri ve diğer uluslararası bağımsız gözlemcilere Sincan’a giriş izni vermeli’

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
‘Çin, BM gözlemcileri ve diğer uluslararası bağımsız gözlemcilere Sincan’a giriş izni vermeli’

İngiltere’de  bütün partilerin arasından bazı milletvekillerinin imzaladığı bir belgeyle Çin’in Uygur Türkleri’ne karşı ‘sistematik ve hesaplanmış’ baskıları kınandı.

Belgede, ‘Uygur halkına karşı sistematik ve hesaplanmış bir etnik temizlik’ olarak niteledikleri Çin’in Doğu Türkistan’daki faaliyetlerini kınayan bir mektup imzalandı.

130 Milletvekilinin imzaladığı diplomatik mektupta şu ifadeler kullanıldı:

“Birleşik Krallık’taki parlamenterler olarak, biz bu zulmü mutlak surette kınadığımızı ifade etmek için yazıyor ve bu zulmün derhal sona ermesi için çağrıda bulunuyoruz.”

Mektupta; zorla nüfus kontrolü ve Uygur Türklerinin Doğu Türkistan’da toplu gözaltına alındığına ilişkin raporların yanı sıra, trenlere bindirilmeyi bekleyen gözleri bağlı, elleri kelepçeli ve saçları sıfıra vurulmuş çok sayıda insanı gösteren videolara da atıfta bulunuldu.

Bu arada Çin sosyal medyasından yayılan bazı görüntülerde Çinli yetkililerin özellikle Uygur kadınları ve yaşlıları zorla çalıştırdıkları görüldü.

BM üyesi 22 ülkeden ortak mektup: Çin, bağımsız uluslararası gözlemcilerin Sincan’a girmelerine izin vermeli

Çin’in Uygur Türkleri’ ne baskı politikası BM’ de yer aldı. 2019 Temmuz ayında Birleşmiş Milletler (BM) üyesi 22 ülke, Çin’in Sincan bölgesinde Uygur Türklerine ve diğer azınlıklara muamelesini eleştiren bir mektubu BM İnsan Hakları Konseyi Başkanı Coly Seck’e gönderdi.

İmzacı ülkeler, Konsey üyesi olduklarını hatırlattıkları Çin’den, BM gözlemcilerine ve diğer uluslararası bağımsız gözlemcilere Sincan’a giriş izni vermesini istedi.

Mektupta, “başta Sincan’daki Uygurlara ve diğer azınlıklara yönelik geniş çaplı gözaltı kamplarına, denetlemelere ve sınırlamalara” dair haberlerin kaygı verici olduğu belirtiliyor…

Ve Çin’e, “Uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi; Sincan ve Çin genelinde din ve inanç özgürlükleri de dahil olmak üzere insan haklarına ve temel özgürlüklere saygı göstermesi” çağrısı yapılıyordu.

 

YORUM YAP