DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Diş temizliğinde robot dönemine hazırlık yapılıyor

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Diş temizliğinde robot dönemine hazırlık yapılıyor

Oturduğumuz yerden, film seyrederken ya da yürürken; çalışırken veya spor yaparken kendi kendine diş temizliğinin gerçekleştiğini düşünebilir misiniz..

Bu hayali başaracak yeni teknolojilerin kullanılması gündeme. Nanoteknoloji (Nanotechnology) güvenlikten tıbba kadar günlük yaşamın neredeyse her yönünü etkilerken diş temizliğinde de robotlar aracılığıyla bu gelişme nasibini alacağa benziyor. Artık robotların ve nano teknolojinin yoğun kullanıldığı bu çağda, dişlerinizi temizleyebilen mikroskobik çalışmalar da başladı.

Pennsylvania Üniversitesi’ndeki bilim adamları diş plaklarını dişlerden çıkarabilen mikroskobik robot tasarlama aşamasındalar. Bilim adamları diş plaklarını dişlerden çıkarmak için tasarlanmış robotik kullanımlar nanoteknolojiden yaralanacak. (catalytic antimicrobial robots or CARs)

Bu robotlar test sırasında en dar alanda bile hassasiyetle diş yüzeyindeki plakları, yapışkan bakteriyelleri parçalayarak temizliyor. Öyle ki diş yüzeylerinin derininde, dişler arasındaki küçük boşluklarda biriken bakterileri temizlediler. Bu teknik ile erişilmesi en zor yerlerden biri olan kök kanallar arasındaki ince damarlara bile ulaşabiliyor.

Bu durum bakteri kaynaklı diş eti hastalıklarının oluşmasını da engelleyecek.

Ve belki bir gün en sevdiğimiz filmleri izlerken dişlerimizi temizleyen robotları kullanabiliriz.

YORUM YAP