DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Dünya Sağlık Örgütü Covid-19 ‘un genetik dedektifliği için Wuhan’da!

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Dünya Sağlık Örgütü Covid-19 ‘un genetik dedektifliği için Wuhan’da!

Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüsün kökenini araştırmak üzere Wuhan’daki bulunuyor. DSÖ’ nün araştırma ekibi Wuhan’ da Covid-19’u yaydığı iddia edilen laboratuvarı ziyaret etti; koronavirüsün başlangıç noktası olarak kabul edilen hayvan pazarına gitti; gıda dağıtım merkezi olarak bilinen Baishazhou pazarında inceleme yaptı. Dünya Sağlık Örgütü’ nün Covid-19 virüsünün kökenine ilişkin çalışma bir anlamda genetik dedektiflik anlamına geliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) heyetinden Rus uzman Vladimir Dedkov, COVID-19’un kökenine dair paylaştığı ilk bilgilere göre gıda pazarında salgının yayılması için tüm koşullar uygun olmasına rağmen bunun virüsün oradan kaynaklandığı anlamına gelmediği ifade ediliyor.

İddialara göre virüsün, büyük olasılıkla Çin’in güneybatısındaki yarasalardan veya diğer hayvanlardan insanlara sıçradığından şüpheleniyor. Wuhan’ da laboratuvar da komplo ve spekülasyonların odak noktasıydı. 

DSÖ ekibi, virüsün laboratuvardan sızdığı iddialarını da yalanladı.

Dünya Sağlık Örgütü çalışmalarına destek veren Peter Daszak ise DSÖ’ nün araştırma ekibinin elde ettiği ana bulguların 10 Şubat’ta planlanan ayrılmasından önce yayınlanacağını tahmin ettiğini söyledi.

Zoolog Dr. Peter Daszak, incelemelerde virüsün Wuhan’daki gıda pazarından kaynaklandığına dair kanıtların bulunamadığı açıklanırken, yarasa mağaralarının da incelemesi gerektiğini vurguladı. ”İlk vakalar bilinenden aylar, hatta yıllar önce ortaya çıkmış olabilir.” dedi.

Araştırmacılar, en yakın akrabası 1.000 mil ötedeki yarasalardan gelen SARS-CoV-2 virüsünün, bir yüzyıldan uzun süredir bulaşmadan önce birden Wuhan’da nasıl patlayarak yayıldığını bilmek istiyor.

Daszak, cuma günü Zoom’da yaptığı konuşmada hayvanlar üzerinde araştırmaların daha da geliştirilmesi gerektiğini belirterek, ”böylece bir sonrakini durdurabiliriz,” dedi.

YORUM YAP