DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

E-Ticaret sitelerine güven damgasının verilmesi neden önemli?

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
E-Ticaret sitelerine güven damgasının verilmesi neden önemli?

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla gerçekleştirilen ‘E-Ticaret Olarak KOBİ’lerin Yanındayız’ dayanışma kampanyasının dijital lansman toplantısına katıldı.

Toplantıda e-ticaret sektör paydaşlarının koronavirüs salgını nedeniyle evden çıkamayan ya da çarşı-pazardan alışveriş tedariğinde aksamalar olan tüketiciler yanında KOBİ’lere destek olan faaliyetlerine yer verildi.

Hisarcıklıoğlu, Bakan Pekcan’ın iki hafta önce e-ticaret firmalarına çağrıda bulunduğunu ve KOBİ’lere destek olmalarını istediğini hatırlatarak, e- ticaret sektör paydaşlarının da bu çağrıya uyarak destek programları açıkladıklarını aktardı.

Salgın sürecinde küçük işletmelerin dahi kargoyla tüm Türkiye’ye ürün satmaya başladığını anlatan Hisarcıklıoğlu, “Ticaretin bir kuralı vardır. Bir yerde kalabalık varsa, orada pazar ve fırsat vardır. Elektronik mecra artık yeni pazarımız, yeni fırsatımız. Bu fırsatı iyi kullanmamız lazım. Türkiye’de perakende e-ticaret büyüklüğü 83 milyar liraya ulaştı. Elektronik ticaret yılda ortalama yüzde 35 büyüyor.” dedi.

Hisarcıklıoğlu, dijital dönüşümü hızlandırarak, KOBİ’lerin ürünleri ve hizmetleriyle tüketicilerin ihtiyaçlarının buluşturulması gerektiğinin altını çizdi ve şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye olarak en büyük gücümüz de KOBİ’lerimiz. KOBİ’lerimiz yeni döneme adapte olacaktır. Burada bize düşen görev buna ön ayak olmak, bu süreci hızlandırmaktır.”

Rifat Hisarcıklıoğlu, e-ticaret sitelerine güven damgasının verilmesinin önemine dikkat çekerek, güven damgasının verilmesinin bu alanda yapılan önemli bir girişim olduğunu vurguladı. Güven damgasıyla e-ticareti kurumsallaştırmayı, tüketicilerin elektronik mecralardan alışveriş yaparken karşılaştıkları güven eksikliğini gidermeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Elektronik ticarette Güven Damgası’ sistemi nedir?

Elektronik ticarette güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarının yükseltilmesi ve e-ticaret sitelerinin güvenilirliğinin tesis edilmesi amacıyla oluşturulan bir sistemin adı; Güven damgası, Ticaret Bakanlığı’nın TOBB işbirliğiyle oluşturulan bir düzenlemeyi içeriyor.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan e-ticarette güven damgası sisteminin oluşumunu anlatan bir açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı (06/01/2020; Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ‘ın Elektronik Ticarette Güven Damgası Tanıtım Toplantısı”nda yaptığı konuşma) :

”Tüketicinin korunması, kişisel veriler ve ödeme sistemleri konusunda ilgili mevzuatlara uygun davranacak bu siteler denetlenecek ve belli aralıklarla yapılacak sızma testleri sayesinde de güvenlik açıkları varsa tespit edilecek. Burada alıcıların sipariş hakkında bilgi alabilmesi, talep ve şikayetlerinin etkin bir şekilde yönetilmesi sağlanacak. Elektronik ticarete konu malın stok bilgisi, içeriği, malzemesi, ölçüleri, kargo ve takip sistemi hakkında da bilgi alınabilecek. Ayrıca güven damgası sağlayıcıları tarafından oluşturulacak çevrim içi şikayet sistemi ile e-ticarette ortaya çıkan uyuşmazlıklar da çok daha hızlı bir şekilde çözülebilecek.

Tebliğ kapsamında güven damgası sağlayıcılarının uluslararası güven damgası kuruluşlarından en az birine üye olmasını talep ediyoruz. Böylece, bu kuruluşların uluslararası geçerliliği olan logolarını güven damgası alan e-ticaret firmalarımız kendi sitelerinde kullanabilecek. Bu, şirketlerimizin yeni pazarlara açılmasını, yeni müşterilere ulaşmasını kolaylaştıracak, e-ticaret girişimcilerinin ulusal ve uluslararası pazarlarda tanınırlığını, itibarlarını ve rekabet güçlerini artıracak ve ihracatımızı da pozitif yönde etkileyecek. e-ticaret yapmak isteyen küçük işletmelerimizin de tanınırlığını ve güvenirliğini artıracak.”

YORUM YAP