DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Ege’ de Yunanistan’ ın 23 adayı silahlandırmasıyla ‘statüko’ tartışmalı hale geldi!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Ege’ de Yunanistan’ ın 23 adayı silahlandırmasıyla ‘statüko’ tartışmalı hale geldi!

Eski Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı’nın son kitabında ’23 ada gayri askeri statüde kalmak şartıyla devredilmişti. Bu devir artık tartışmalı hale geldi’ ifadesine yer verildi.

Emekli Tümamiral Cihat Yaycı “Yunanistan Talepleri (Ege Sorunları) Soru ve Cevaplarla” adlı kitabında 1923 Lozan ve 1947 Paris Anlaşmalarında silahsız olması kaydıyla Yunanistan’a devredilen 23 adanın 16’sının açık kaynak haberlerde silahlandırıldığını, bu nedenle söz konusu anlaşmaların ihlal edildiğini ve adaların devir işleminin tartışmalı hale geldiğini belirtti.

Ege Denizi’ndeki söz konusu 23 ada: Taşoz, Bozbaba, İpsara, Semadirek, Limni, Midilli, Sakız, Ahikerya, Sisam, İstanbulya, Rodos, Herke, Kerpe, Çoban, İleki, İncirli, Kelemz, İleryöz, Batnoz, Lipso, Sömbeki, İstanköy ve Meis.

Cihat Yaycı, kitabında Ege’deki Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan kıta sahanlığı, deniz mili sorununa ilişkin de “Ege Denizi’nde kara suları genişliklerinde bir değişikliğe gidilecekse, Lozan Antlaşması kapsamında “WW”ye dönülerek her iki ülke için de Ege’de 3 millik kara suları genişliğinin uygulanmasının teklif edilmesi uygun olacaktır.” dedi.

Öte yandan Atina hükümeti, 1936 yılında tek taraflı olarak Ege’de deniz yetki alanlarını 6 mile çıkardığını duyurmasıyla birlikte 1964’ten bu yana da adaları silahlandırmaya başladı.

Tartışma konusu olan bu adalar aynı zamanda Yunanistan tezlerine göre yetki donatımıyla Türkiye’ yi kendi kıyılarına hapsetmeyi amaçlıyor…

Oysa Adalar ‘yetki alanlar’dışında; üstelik Cihat Yaycı’ nın ifade ettiğine göre 23 ada gayri askeri statüde kalmak şartıyla devredilmişti; maden orada silah bulunduruluyor, o halde bu devir artık tartışmalı hale geldi!

YORUM YAP