DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Ege’ de Yunanistan’a ait adaların gayri askeri statüsünün ihlaline devam ediliyor! 

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Ege’ de Yunanistan’a ait adaların gayri askeri statüsünün ihlaline devam ediliyor! 

Ege’ de Yunanistan’a ait adaların gayri askeri statüsünün ihlaline devam ediliyor. Konuyla ilgili olarak Türk Deniz Kuvvetleri’ nin Navtex ilanları 1923 Lozan Barış Antlaşması ve 1947 Paris Antlaşması ile belirlenen statükoya dikkat çekiyor.

Örneğin  Lozan Barış Antlaşması’nın 12. maddesi hükmüne göre; “…Doğu Akdeniz Adaları ve özellikle Limni, Semadirek, Midilli , Sakız, Sisam ve Nikarya Adaları üzerinde Yunanistan bu deniz üssü ve istihkam kurulamayacaktır” ifadesi yer alıyor.

Oysa Yunanistan, uluslararası hukuka aykırı olarak adalardaki askerleştirme ve silahlandırma çalışmalarına devam etmekle kalmadı, bu adalar çevresinde, örneğin Limni, Semadirek ve Bozbaba etrafında tatbikatlar da yaptı. Nitekim uluslararası hukuk açısından adaların sadece silahsızlandırılması değil aynı zamanda askersizleştirmesi de gerekiyor. Bu adalarda hiçbir şekilde askeri varlık bulunduramaz.

Nitekim Türkiye birçok kez NAVTEX üzerinden Yunanistan’ın Ege adaları etrafındaki tatbikatlarıyla ilgili Lozan Barış Anlaşması’nın ihlal edildiği yönünde mesajlar yayımladı. NAVTEX istasyonları üzerinden yayımlanan mesajlarla Türkiye, Yunanistan’ın, adaların Lozan Barış Antlaşması’yla belirlenen gayri askeri statüsünü ihlal ettiğini duyurmuştu.

Türkiye’ nin Ege’ de, Yunanistan tarafından ‘Gayri Askeri’ statülerinin ihlal edildiğine dair Navtex yayınladığı adalar şunlar:

Sakız Adası (2)

Limni Adası (5)

Midilli Adası (3)

Semadirek Adası (2)

Bozbaba Adası (3)

İpsara Adası (3)

Sisam adası (1)

Herke Adası (2)

Ahikerya Adası (1)

Batnoz Adası (1)

İleki Adası (1)

NAVTEX Nedir?

Navtex, ülkemizde Türk Deniz Kuvvetleri’ne bağlı Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Başkanlığı tarafından yayınlanmaktadır. Samsun, İstanbul, Antalya ve İzmir istasyonlarından yayınlanmaktadır.

Navtex ile ilan edilen duyuru ve uyarılar, sivil veya askeri ayırt etmeksizin bağlayıcıdır.

Navtex ile ülkelerin Deniz Kuvvetleri, eğitim ve tatbikat bilgilerini de paylaşmakta olup, ilan edilen sahalara girilmemesi konusunda uyarılar yapılmaktadır.

YORUM YAP