DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Fransa sömürgecilik döneminde Cezayir’ de pekçok insanlık suçu işledi

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Fransa sömürgecilik döneminde Cezayir’ de pekçok insanlık suçu işledi

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, Milli Mücahit Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda Fransa’ nın Cezayir halkına yönelik acımasızca insanlığa karşı suçlar işlediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Fransa’nın 135 yıllık hükümdarlıkları sırasında 5,5 milyon Cezayirliyi öldürerek soykırım yaptığını söyleyerek, sömürgecilik döneminde işlediği insanlık suçlarıyla Fransa’ nın ‘medeniyet’ sloganındaki gerçek yüzünün ortaya çıktığını ifade etti.

Paris’teki İnsan Müzesi’nde Cezayir halkının direniş  isimlerinin de yer alığı ve dünyanın pek çok yerinden getirildiği belirtilen 18 bin kafatası yer alıyor. Cumhurbaşkanı Tebbun Cezayir Halk direnişinin simge isimlerinden 24 liderin naaş kalıntılarının temmuz ayında Paris’ten getirildiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Tebbun, tüm şehitlerin naaş kalıntılarının vatanlarına getirilmesi için bu süreci sonuna kadar devam ettireceğini de ifade etti.

Fransa, 1830-1962 yıllarındaki sömürge döneminde Cezayirlilere yönelik katliamlar gerçekleştirdi. İnsan hakları örgütleri ve tarihçiler Cezayir’ de yüz binlerce kişinin tehcir edildiğini belirtiyor.

YORUM YAP