DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Gıda fiyatları Ocak ayında altı buçuk yılın zirvesine çıktı

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Gıda fiyatları Ocak ayında altı buçuk yılın zirvesine çıktı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, dünya gıda fiyatları endeksi Temmuz 2014’ten bu yana art arda sekizinci defa artış kaydetti.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen endeksinde hububat, şeker ve bitkisel yağ fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle, Aralık ayındaki 108,6 seviyesinden Ocak’ta 113,3’e çıktı.

Bu trend 2020-Ocak ayında gıda fiyatlarının altı buçuk yılın zirvesine çıktığını gösteriyor.

FAO Gıda Fiyat Endeksi (FFPI) Ocak 2021’de ortalama 113,3 puan, Aralık 2020’ye göre 4,7 puan (yüzde 4,3) yükseldi.

Ayçiçek yağı, soya yağı fiyatları da yükseldi; fiyat artışlarında nispeten hasat düşüşü yanında özellikle Arjantin’de uzun süreli grevler, azalan ihracat olanakları etkili oldu.

Tahıl Fiyatları da arttı

FAO Tahıl Fiyat Endeksi de yükseldi. Ocak ayında ortalama 124,2 puanla Aralık ayına göre 8,3 puan (yüzde 7,1) yükseldi ve arka arkaya yedi aylık artışa işaret etti.

Dünyada Tahıl fiyatlarının yükselişinde küresel talep, iklim şartları ve ihracat vergilerindeki artışın etkisi hissediliyor.

Örneğin mısır fiyatlarında, Amerika Birleşik Devletleri’nde beklenenden daha düşük üretim ve stok tahminleri ve Çin tarafından yapılan önemli alımlar öne çıktı. Küresel arz stoklarındaki azalma mısır fiyatını Ocak ayında% 11,2 artarak Ocak 2020 seviyesinin% 42,3 üzerine çıkardı.

Ayrıca Güney Amerika’daki kuraklıkla ilgili endişeler ve Arjantin’de mısır ihracatında gecikmeler uluslararası mısır fiyatlarını 2013 ortasından bu yana en yüksek seviyelerine çıkardı. 

Buğday fiyatlarında da, mısır fiyatlarındaki güçlenmenin yanı sıra güçlü küresel talep ve buğday ihracatında vergi artışlarının etkisi görüldü;

Diğer iri taneli tahılların yanı sıra, arpa fiyatları da Ocak ayında, artan talep nedeniyle mısır, buğday ve soya fasulyesi fiyat değişimlerini etkiledi.

Pirinç konusunda, Asyalı ve Afrikalı alıcılardan gelen güçlü talep, Tayland ve Vietnam’daki kısıtlı tedariklerle birlikte Ocak ayında ihracat fiyatlarına yansıdı.

YORUM YAP