DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Gıdada sansür içeren kanun teklifi maddeleri geri çekildi

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Gıdada sansür içeren kanun teklifi maddeleri geri çekildi

Gıda ve tarım alanında önemli düzenlemeler öngören “torba yasa”nın gıdada yanıltıcı yayın ile ilgili maddeleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla geri çekildi.

Kanun teklifi önerisi, gıdayla ilgili haberlere sansür getireceği endişesi nedeniyle kamuoyunda tepki çekmişti. Tasarısının 28, 29 ve 30’uncu maddeleri gıdaya yönelik ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı ve tartışmaya açık ifadeler yer alıyordu; örneğin, ‘Tüketicinin tüketim alışkanlıklarını olumsuz etkileyen’ gibi… Ardından; değişiklik teklifindeki 28. madde gerekçe ve devamında ve ceza uygulanacak maddeleri de içeren, 29-31 ve 32. maddeler içinde sansür anlamına gelebilecek lafızlar yer aldı.

Nitekim bu kanun teklifindeki maddeler içinde ‘yanıltıcı yayın’ tanımı çok geniş anlamda ve belirsiz olduğu tartışılıyordu.

Söz konusu maddelerin yasa teklifinden çıkarılmasında sivil toplum kuruluşları imza kampanyaları da etkili oldu.

AKP Milletvekili Yunus Kılıç, sansüre neden olacağı endişesiyle tepkilere neden olan düzenlemeleri tekliften çıkardıklarını söyledi: “Aldığımız yeni kararla yanıltıcı yayınlarla ilgili konuların daha fazla tartışılmasına meydan vermek, sağlıklı çıkmasına zemin hazırlamak için ilgili maddeleri tekliften çıkarıyoruz.”

Gıdada sansür endişesine neden olan kanun teklifindeki ilgili maddelerin geri çekilmesini sivil toplum örgütleri memnuniyetle karşıladı.

YORUM YAP