DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Hakan Özen: ‘Sadece son bir yılda yüzlerce basın emekçisinin işine son verildi!’

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Hakan Özen: ‘Sadece son bir yılda yüzlerce basın emekçisinin işine son verildi!’

Küresel Gazeteciler Konseyi Manisa İl Temsilcisi, Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Başkanı Hakan Özen, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

5953 sayılı Basın İş Yasası’nın 1961 yılında çalışan gazeteciler lehine 212 sayılı yasayla değiştirilmesinin o tarihten bu yana Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlandığını belirten Hakan Özen;

“Yasanın çıkışından bugüne dek geçen 60 yılda ne yazık ki gazetecilerin kazanımları büyük ölçüde budanmış sendikalaşma hakkı kullanılamaz hale getirilmiştir. İş güvencesi ortadan kalkmış toplu işten çıkarmalar günlük olaylar haline gelmiştir. Sadece son bir yılda yüzlerce basın emekçisinin işine son verilmiştir. meslektaşlarımıza karşı “Vurun abalıya” mantığıyla hareket edilmektedir. Böyle bir ortamda kutlanan 10 Ocak Gazeteciler Günü sancılı, endişeli bir şekilde kutlanmaktadır”dedi.

“Öncelikle yetkililerin çağdaş demokrasi yolunda adımlar atmalarını ve demokrasinin temel unsurlarından biri olan basın özgürlüğüne saygı göstermelerini bekliyoruz” diyen Küresel Gazeteciler Konseyi Manisa İl Temsilcisi ve Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Başkanı Hakan Özen açıklamalarına şöyle devam etti, “Günümüzde Türkiye’de gazetecilerin yüzde 25’i işsiz. Üzerinde çalışılan yargı reformuna rağmen 85 gazeteci hala cezaevlerinde tutsak. Son bir yılda gazetecilere yaklaşık 76 yeni soruşturma açıldı. 28 gazeteci cezaevine girdi. 11 gazeteci gözaltındayken darp edildiğini beyan etti. Son bir yılda en az 37 basın emekçisi fiziki saldırıya maruz kaldı. Saldırıya uğrayan gazetecilerin 23’ü ulusal, 14’ü yerel medya çalışanı. Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre 180 ülke içinde 154’üncü sırada yer alıyoruz. Tüm bu yaşananları vahim bir şekilde izliyor ve insanlık onuruna yakışır bir şekilde Gazetecilere hiç bir baskı ve tehdit altında görevlerini yapacakları uygulamaların hayata kazandırılmasını talep ediyoruz.”

Özen, “Gazeteciler şamar oğlanı değil demokrasinin ve haberleşme iletişim özgürlüğünün temsilcileridirler. Üzerlerine almış oldukları bu görev ve sorumluluğu gece gündüz demeden yerine getirme hedefinden başka hiçbir niyetleri almayan basın mensuplarına karşı şiddet her geçen gün artmakta ve bu şiddet herhangi bir cezaya çarptırılmadığı için yapanların adeta yanlarında kar kalmaktadır” dedi.

Özen sözlerine şöyle devam etti, “Yurdun dört bir yanında fiziksel saldırı ve şiddet olaylarının yanı sıra sözlü tacizler, tehditler ve meslektaşlarımızın görevlerinin aksamasına yol açan tutum ve davranışlar her geçen gün artarak devam etmektedir. Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği olarak bu aşamada bir öneri sunmak istiyoruz; Basın mensupları bir kamuoyu görevi gördüklerinden dolayı nasıl bir devlet memuruna, kamu çalışanına karşı işlenen şiddet belirli bir kanun çerçevesi içerisinde inceleniyor ve cezai müeyyide uygulanıyorsa aynı ceza gazetecilere ve tüm basın mensubu meslektaşlarımıza şiddet teşebbüsünde bulunanlar içinde uygulanmalıdır. Basına verilen önem sözde değil özde uygulan hak ve uygulamalarla kendini belli edecektir. Bunun dışında belirli günlerde basına güzel sözler söylemek veya kutlamak yeterli kalmamaktadır. Gazeteciler olarak aynaya baktığımızda ise basın emekçilerinin Cemiyet ve Gazeteciler Derneklerine üyeliklerinin beklenenin altında, 10 binlerce medya çalışanından ise sadece yüzde birinin sendikalı olduğunu görüyoruz. Şayet haklı taleplerimizin yerine getirilmesini istiyorsak bu mesleki olarak öncelikle birbirimizle birlik ve dayanışma içerisinde kenetlenmemizden, örgütsel mücadelemizden geçmektedir. Temennimiz bu tablonun bir an önce değişmesi, gazetecilere uygulanan şiddetin son bulması ve gazetecilerin hak ettikleri özlük ve sosyal haklara kavuşmasıdır. Küresel Gazeteciler Konseyi ve Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği olarak halkın haber alma, gerçekleri öğrenme ve bilgilenme hakkının savunucusu olmayı sürdüreceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle tüm meslektaşlarımızın “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” kutlu olsun.”

YORUM YAP