DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Hasbutçu: ‘Manisa’nın yeraltı suyu çekiliyor!’

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Hasbutçu: ‘Manisa’nın yeraltı suyu çekiliyor!’

Manisa Ovası kuraklık riskiyle karşı karşıya; Orman Yüksek Mühendisi Abdülkadir Hasbutçu, Manisa’nın suyunun git gide azaldığını vurguladı ve yer altı sularının azalmasından dolayı ovada obruk tehlikesine dikkat çekti.

Abdülkadir Hasbutçu Orman Yüksek Mühendisi, Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Çevre Derneği’nin kurucu başkanı ve Muradiye Orman Fidanlığının eski müdürü olarak sahayı bilen bir isim.

Abdülkadir Hasbutçu Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Çevre Derneği’ nin Manisa Ziraat Mühendisleri Odasında yapılan toplantıda yaptığı açıklamada Manisa Ovası’ nda obruk riskine dikkat çekti. Hasbutçu, yeraltı suyunun hoyratça kullanıldığını ifade ederek “Yeraltı suyumuz 292 metreye kadar geriledi. Birkaç gün birkaç ay, birkaç yıl sonra suyumuz bitecek ve çözümsüz bitecek. B planımız yok.’’ dedi.

Obruklar yeraltında kireçtaşı gibi eriyebilen kayaçların zamanla boşluklar meydana getirmesi ve bu boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşan çukurlara deniyor. Bir zamanlar üstünde toprak ve göllerin oluştuğu zeminde oluşan bu çukurlar kuraklık tehlikesinin işareti olarak sayılıyor.

Abdülkadir Hasbutçu açıklamasında şunları söyledi:

‘’Manisa’nın yer altı suyu iyice azalıyor, yani bu kadar sorumsuz davranamayız. Manisa’nın suyu bitti dediğimiz an, evimizde yok, tarlamızda yok; bu su bittiği zaman Manisa’dan göç etmekten başka çaremiz de yok. Nereye göç edeceğiz. Ne derseniz deyin suyumuz bitiyor.’’

Üniversite İçin Atıksu Projesi

Orman Yüksek Mühendisi Abdülkadir Hasbutçu, atık suların değerlendirilmesiyle ilgili Manisa Celal Bayar Üniversitesi için yapılan bir çalışmayı gündeme getirerek, ”Üniversitenin atık suyu, günlük bin ton. Onun da su tahlilini yaptırdık, toprak tahlilini yaptırdık. Toprağı da suyu da tarımda kullanmaya elverişli. Onunla ilgili bir proje hazırladık.” dedi.

Hasbutçu konuyla ilgili açıklamasında kavaklık bölgesinde atık suların değerlendirilmesi için yaptıkları projenin hazır olduğunu duyurdu.

”Günlük bin ton suyumuzu dikeceğiz kavaklıklara verelim. Hem kavaklar bolca sulansın, hem yeşillik olsun, hem fotosentez yaparak doğaya katkıda bulunsun, hem de kavak sanayisi Manisa’da kurulsun. O proje rektörlüğün denetiminde. 700 bin liralık rakamla, o bin ton suyu kavaklıkta kullanabiliriz. Daha sonra Manisa’nın 105 bin tonluk atık suyu gündeme gelecek. O 105 bin ton suyla da 400 bin hektar kavaklık yapma şansımız var. O kavaklığı yapacak arazimiz de var” dedi.

YORUM YAP