Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Twitter hesabından “Milli Teknoloji Güçlü Sanayi” etiketiyle yaptığı paylaşımda, İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI verilerini değerlendirdi.
Endeksteki yükselişe dikkati çeken Varank, “Üretimin öncü göstergesi İmalat PMI Endeksi haziranda 53,9’a yükseldi. Şubat 2018’den beri en yüksek değer. Böylece, haziran verisi açıklanan tüm ülkeleri geride bıraktık. Yeni normale geçişte imalat sanayi canlanıyor, Türkiye pozitif ayrışıyor.” dedi.
İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi’nin (PMI) üretimin öncü göstergelerinden biri olarak görülüyor.
Son aylardaki PMI Endeksi ne ifade ediyor
PMI Endeksi 50,0 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlarda sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret etmektedir. Haziranda 53,9’a yükselen endeks, Mart’ta 48,1 olarak ölçülmüş, PMI Nisan’da 33,4’e gerileyerek imalat sektöründe belirgin bir yavaşlamaya işaret etmişti. Söz konusu yavaşlama, küresel finansal krizden beri en yüksek oranda gerçekleşti.
Nisan’da imalatçıların yaygın bir şekilde üretime ara verdikleri görülürken bu durum hem üretim hem de
yeni siparişlerde ciddi yavaşlamalara yol açtı. Her iki göstergede de anketin başladığı Haziran 2005’ten
beri en belirgin ivme kaybı gözlendi. Toplam yeni siparişlerdeki azalmanın yanı sıra, salgının küresel
ölçekte tüm pazarları etkilemesi sonucu, firmaların yeni ihracat siparişlerinde de sert yavaşlama kaydedildi.
Yeni siparişlerdeki yetersizlik, firmaların son dört ayda ilk kez istihdam düzeyini azaltmalarına yol açtı.
Söz konusu düşüş son 11 yılın en yüksek oranında gerçekleşti.
İmalat PMI Endeksi nedir?
Satınalma Yöneticileri Endeksleri (Purchasing Managers’ Indices – PMI) gelişmiş ve ekonomik faaliyet koşullarının ölçümü konusunda gerek küresel piyasalar, gerekse ekonomi basını tarafından en yakından takip edilen göstergeler arasında yer alıyor. Bu endeks, ekonomik faaliyet koşullarına ilişkin olarak ilgili ay içerisinde açıklanan ilk verilerden biri olması, resmi verilerden önce yayınlanması ve gerçekleşen verilerle gösterdiği korelasyon, PMI’lara önemli bir öncü gösterge niteliği kazandırıyor.
Markit Economics tarafından oluşturulan Satınalma Yöneticileri Endeksleri (PMI), 30’un üzerinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede imalat, hizmet, inşaat gibi sektörler için (sektör kapsamı ülkeden ülkeye değişmektedir), aylık raporlar biçiminde kamuoyuna açıklanmaktadır.