DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

İnşaatlarda kaza  maliyetleri, proje bedelinin yaklaşık % 8’ine isabet ediyor; iş güvenlik ve ‘bulaş’ riskine karşı daha etkin tedbirler alınacak

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
İnşaatlarda kaza  maliyetleri, proje bedelinin yaklaşık % 8’ine isabet ediyor; iş güvenlik ve ‘bulaş’ riskine karşı daha etkin tedbirler alınacak

İnşaat sektörü ülkemizde iş kazası bakımından ölümlü kazaların en fazla yaşandığı sektör. Söz konusu iş kazalarının önlenmesi için İş Güvenliği konularında ciddi adımlar atılıyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, hem iş güvenliğini desteklemek hem de covid-19 süreciyle ilgili çalışanlara yönelik önleyici tedbirler almaya devam ediyor. Salgın sürecinde bulaş riskinin yüksek olduğu inşaat sektöründe 159.368 şantiyeyi ve 1.135.778 çalışanı doğrudan ilgilendiren 19 maddelik tedbir kılavuzu yayımladı. Bakanlık, son olarak Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) ile yeni bir işbirliğine imza attı.

İnşaatlarda ‘önlenebilir’ kazalarda ciddi bir eğitim ve güven mekanizması kurulmalı

İnşaatlar işleri, kaza ve ölüm oranlarının yüksek olduğu sektörlerin başında geliyor. İngiltere’deki bir kuruluş, HSE (Health &Safety Executive) araştırmasında önlenebilir iş kazaları nedeniyle oluşan kayıpların maliyetini belirleyen ve firmaların karşılaşacakları kayıpların nedenlerini kontrol edebilmelerini amaçlayan “Maliyet Metodolojisi” geliştiildi. Buna göre çalışmalar sonucunda elde edilen kaza maliyetlerinin; inşaat yapan bir firmanın proje bedelinin % 8’i olduğu tespit edildi.

Bu nedenle İnşaatlarda işçi sağlığı ve güvenliğinde salgın süreci de dikkate alınarak ciddi bir korunma mekanizmasının kurulması gerekiyor.

Eğitim Programları Oluşturuldu

İnşaatlarda ‘önlenebilir kazalar ve korovirüs sürecinde bulaş riskinden korunmak için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da ciddi bir iş güvenliği mekanizması oluşturmak için gayret gösteriyor. Bu amaçla işçi, işveren ve memur konfederasyonları başta olmak üzere tüm taraflarla sağlıklı ve güvenli bilgiye erişimi konusunda bilgilendirici dökümanlar hazırladı. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ile İNTES işbirliğinde, sektörden uzmanların ve iş müfettişlerin yer aldığı bir teknik çalışma grubu kuruldu. Ardından sektörden gelen geri bildirimlerle işveren ile çalışanı koruyacak şekilde sürecin atlatılmasına ilişkin çalışmalara başlandı.

Bu kapsamda teknik çalışma grubunca, yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin iyileştirilmesine ilişkin eğitim programları oluşturuldu. İSG (İş Sağlığı ve Güvenliği)kurallarının belirlenmesi ve kontrol listelerinin hazırlanmasına yönelik çalışmalar yapıldı.

Ayrıca sıkça sorulan sorular ve cevapları hazırlanarak bir platform üzerinden paylaşılması, şantiyelerdeki maske ihtiyaçlarının belirlenmesi de çalışmalar arasında yer aldı.

Çalışanları korumaya yönelik İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nce, bulaş riskinin yüksek olduğu sektörlerde deki 700 bini aşkın işletmeye ve 5 milyonu aşkın çalışana yönelik tedbir kılavuzları hazırlanarak, İSG profesyonellerine gönderilmişti.

İşyerinde kaza önleyici faaliyetler önemli

İşyerlerinde alınacak önleyici faaliyetler can  ve mal kayıplarını engeller, üretimde  beklenmeyen  maliyetlerin  önüne  geçilmesini  sağlar.  Ayrıca önleyici  faaliyetler  için ödenen  para  iş  kazası  sonucu  ödenmesi  gereken  tazminat  tutarının  kat  kat  altındadır.

 

YORUM YAP