DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

İran’ da ahlak polisi (İrşad Devriyeleri) lağvedildi

Yayınlanma Tarihi : Google News
İran’ da ahlak polisi (İrşad Devriyeleri) lağvedildi

İran’ da Mahsa Amini olaylarıyla ilgili başlayan protestolar sonrası Ahlak Polisi olarak bilinen İrşad Devriyeleri’nin lağvedildiği bildirildi. İran Genel Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri, başörtüsü konusu üzerinde çalışıldığını ve yakın zamanda sonucun açıklanacağını söylemişti.

Mahsa Amini’yi saçının bir kısmı gözüktüğü gerekçesiyle gözaltında ölümü ardından başlayan protestolar ülkede 1979’dan bu yana uygulanan zorunlu başörtüsü yasasının kaldırılması veya esnetilmesi taleplerini yeniden gündeme getirmişti.

Mahsa Amini gözaltına kötü muameleye maruz kaldığı ifade edilen Amini, komaya girerek hayatını kaybetmişti. Amini’nin ölümünün ardından molla rejimine seslerine yükselterek direniş göstermişti.

‘Ahlak polisinin Yargı Erki ile hiçbir ilişkisi yoktur.’

İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) göre Muntazeri de Yargı Erki’nin ülkede meydana gelen son gösterileri tüm yönleriyle değerlendirdiğini söyledi. Muntazeri, Ahlak Polisi biriminin kapatılmasına ilişkin bir soru üzerine, “Ahlak polisinin Yargı Erki ile hiçbir ilişkisi yoktur. Ahlak polisi, geçmişte nerede kurulduysa orada kapatılmıştır” dedi.

22 yaşındaki Mahsa Emini’nin gözaltında 16 Eylül’de yaşamını yitirmesi, ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Kurumu (IHR) ise 29 Kasım’da yayımladığı raporda, Mahsa Emini’nin ölümü sonrasında başlayan sokak gösterilerinde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 448 protestocunun öldüğünü bildirdi.

YORUM YAP