DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

İzmarit Yüzler Sergisi!

Yayınlanma Tarihi : Google News
İzmarit Yüzler Sergisi!

Heather Dewey-Hagborg, sigara izmaritlerini atanların yüzlerini sergiye çıkardı. Amerikalı sanatçı sokağa atılan sigara izmaritleri ve saçlardan topladığı ve analiz ettiği DNA’ya dayanarak 3 boyutlu basılmış portreler yaratıyor:

Biyopolitik sanat pratiği adı verilen uygulama Stranger Visions projesini içeriyor; buna göre halka açık yerlerde toplanan genetik materyalin (saç, sigara izmariti, çiğnenmiş sakız) analizlerinden portre heykeller oluşturuyor. Geçen yıl bu tiryakilerin yüzleri Londra’daki Wellcome Collection’da sergilendi.

Chicago Sanat Enstitüsü’nde Sanat ve Teknoloji Çalışmaları bölümünde öğretim üyesi olan Heather Dewey-Hagborg ‘un çalışmaları birçok sanat platformlarında tartışılıyor ve ilgi görüyor. Hagborg’ un eserleri Dünya Ekonomik Forumu, Shenzhen Şehircilik ve Mimarlık Bienali, Müzeler, Centre Pompidou ve PS1 MOMA dahil olmak üzere birçok etkinlik ve mekanlarda uluslararası düzeyde yer aldı.

Heather Dewey-Hagborg’un sanat ve biyoloji analizini birleştiren çalışmalarına başlaması aslında bir tesadüfle başlıyor. Heather Dewey-Hagborg, bir resim çerçevesinin içine tek bir saçın ele aldı; kimin saçı olduğunu, resim çerçevesine nasıl sıkıştığını, o kişinin şu anda nerede olduğunu ve ne yaptığını merak etti.

Böylece tarihin belki isimsiz, sıradan kişileri üzerinden kendilerine ait bu küçük izleri dünyada bırakan insanların peşine düştü; sokaklarda ve metrolarda bulduğu sakız, sigara izmariti ve kıllardan elde edilen DNA ‘ yı kullanarak gen analizine yöneldi; bu analiz, cinsiyet, etnik köken, göz rengi, saç rengi, boy, çil olasılığı ve obezite eğilimi gibi bir dizi özelliği belirlemesine yardımcı oldu.

Daha sonra bu genlere dayalı bir 3B model oluşturan özel bir yazılım geliştirdi ve gerçek boyutlu bir 3D portre çıkarttı.

Dewey-Hagborg, portreleri, DNA testinden alınan kişi hakkında toplanan bilgileri içeren küçük bir kutu, çiğnenmiş sakız veya sigara izmaritinin orijinal parçası ve bulduğu yerin bir fotoğrafıyla birlikte sergiliyor.

YORUM YAP