DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

İzmir depreminde zeminin sarsıntıyı ‘büyütmesi’ arttı; karada olsaydı daha tehlikeliydi!

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
İzmir depreminde zeminin sarsıntıyı ‘büyütmesi’ arttı; karada olsaydı daha tehlikeliydi!

Dün gerçekleşen Seferihisar açığı merkez olan ve İzmir’i etkileyen depremin karada olsaydı çok daha tehlikeli sonuçlara yol açacağı belirtiliyor. Üstelik bölgede zemin alüvyonlu olduğundan 6.6 olan deprem, zemin büyütmesi ile daha büyük etki göstereceği vurgulandı.

Deniz dibindeki merkezli depremlerde hasar açısından şehirden uzaklık nedeniyle dalgaların enerjisi sönümleneceği için can kaybının nispeten azalması mümkün; ama elbette zeminlerle ilgili ve deprem dalgasının büyütmesi ile ilgili bazı özel durumlar hariç…

Nitekim deprem hasarında birçok sayıda faktör devreye giriyor. Öncelikle zemin önemli bir parametre; depremin mekanizması, depremin özellikleri, derinliği, dalga yayılma ve kırılma yönü -Salınım periyodu -binanın özellikleri, kat sayısı -Rezonans-zemin büyütmesi gibi… birçok etki sayılabilir.

İzmir depremin bazı binalarda hasar bırakan sarsıntısı yanında, yıkım yerlerindeki zeminin sulu ve kumlu olması çökme riskini arttırdı.

Konuyla ilgili olarak ulusalajans.com’ da yer alan bir haberde Prof. Semir Över, İzmir’de dün gerçekleşen depremle ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Amerikan Jeoloji Dairesi’nin verilerine göre deprem 6.6 değil 7 büyüklüğünde… Ayrıca mevcut zeminden dolayı çok daha güçlü hissedildi. Buna ‘zeminin deprem büyütmesi’ diyoruz. Deprem karada olsaydı çok daha tehlikeli olabilirdi.”

Prof. Semir Över, İzmir’de meydana gelen depremi değerlendirirken, “Deniz açıklarındaki bu deprem hasara sebep olabilecek büyüklükte. Normal fay karakterli olması ihtimali yüksek. Yani çöküntüyle ilişkili bir deprem. Bir fay kırığı söz konusu olabilir. Bu tür faylar ‘eğim atımlı’ faylardır. Bu tür faylarda bir blok diğer bloka göre aşağı inmiştir. Kırılma etkisinin yüzeye etkisi yani tahrip gücü daha fazla olur. Geniş bir bölgede hissedilmesinin temel sebebi de budur. İzmir’in zemin yapısı ‘gevşek zemin’ olarak tarif edilen bir yapıdır. Çünkü alüvyonlarla oluşmuştur. Bu tür zemin depremi olduğundan daha fazla büyütür. Yani etkisi daha güçlü hissedilir. Yıkımı artırır bu. Ayrıca Amerikan Jeoloji Dairesi’nin verilerine göre deprem 6.6 değil 7 büyüklüğünde… Ayrıca mevcut zeminden dolayı çok daha güçlü hissedildi. Buna ‘zeminin deprem büyütmesi’ diyoruz. Deprem karada olsaydı çok daha tehlikeli olabilirdi. Ama denizdeki fayların da zaten karada uzantıları var. Dolasıyla denizdeki sismik aktivite karadaki faydaları da tehdit ediyor. Bu yüzden artçılar da devam edecektir” dedi.

YORUM YAP