DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Karahan’tan Sıkı Parasal Duruşta Kararlılık Mesajı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Karahan’tan Sıkı Parasal Duruşta Kararlılık Mesajı

 TCMB Başkanı Karahan, enflasyonun öngörülerinden yüksek bir seyir izlediğini söyledi. Bu yılın ikinci enflasyon raporunun tanıtımına ilişkin basın toplantısı düzenleyen Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, ‘Enflasyon, hedeflerimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar sıkı para politikası duruşumuzu korumakta kararlıyız. Enflasyon görünümünde kalıcı bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz.’ ifadesini kullandı.

Yılın ikinci enflasyon raporunda  8 Şubat 2024’te %36 olması öngörülen 2024 yıl sonu enflasyon tahmini %38‘e revize edildi. Fatih Karahan güncel enflasyona ilişkin açıklamasında ”Son 3 ayda enflasyonun öngörülerimizden de yüksek bir seyir izlediğini görüyoruz. Nitekim tüketici enflasyonu Nisan ayını yüzde 69,8 ile bir önceki enflasyon raporunda sunduğumuz tahmin aralığının 0,9 puan üzerinde tamamlamıştır. Daha önceki iletişimimizde enflasyon gelişmelerini takip ederken sadece yıllık göstergeleri değil, aylık enflasyonun ana eğilimini de yakından takip ettiğimizi vurgulamıştım.’ dedi.

Karahan sıkı parasal duruşta kararlılık mesajı verdi.

İlk çeyrekte ivmelenen tüketici harcamalarının ikinci çeyrek öncü göstergelerine göre ılımlı seyir izlediğini dikkate çeken Karahan, ‘Bu da parasal sıkılaştırmanın bir etkisi olarak değerlendirilebilir. Yüksek faiz oranlarının etkisiyle üretimin hafif gerilediği ve hizmetlerin yatay seyre devam ettiği söylenebilir. Bu gelişmelerin de enflasyonun artış hızının soğumasını desteklediği belirtilebilir.’ dedi.

Risk priminin yeniden 300 baz puanın altına gerilediğini söyleyen Karahan bu görünümün Türkiye’ye yönelik portföy akımlarını desteklediğini ve dövizden TL’ye geçişin hızlandığını söyledi.

”Likidite fazlasını sterilize ediyoruz, piyasadan 1 trilyon liradan fazla likidite çektik. Enflasyon göstergeleri ana eğilimde gerilemeye işaret etmektedir. Son sekiz ayda TL mevduatın payı yüzde 32’den yüzde 44’e çıkarken, KKM’nin payı yüzde 26’dan yüzde 14’e geriledi. Swap hariç net rezervlerde son iki haftada 18 milyar dolarlık ek iyileşme görmekteyiz. Bu dönemde swap hariç net rezervler toplam 34 milyar dolar artmıştır.

Karahan sıkı parasal duruşun sürdürülmesi yönünde kararlılık mesajı verdi.

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • Dolar DOLAR
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Euro EURO
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Sterlin İNG. STERLİNİ
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Frang İSV. FRANGI
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Kanada Doları KAN. DOLARI
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Çeyrek Altın ÇEYREK ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Gram Altın GRAM ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Bitcoin BITCOIN
    FİYAT DEĞİŞİM

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış