DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

‘Kıbrıs Türkleri adanın ve açık deniz kaynaklarının ortak sahipleridir ve Rumlarla eşit hakları bulunur!’

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
‘Kıbrıs Türkleri adanın ve açık deniz kaynaklarının ortak sahipleridir ve Rumlarla eşit hakları bulunur!’

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi’ne video konferansla hitap etti.

Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz’ de mevcut gerginliğin Yunanistan ve Rumlar’ın Türkiye ve Kıbrıs Türkleri’nin haklarını ihlal eden tek taraflı eylemlerinden kaynaklandığını söyledi.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz politikasının iki boyutu olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

Uluslararası hukuka göre sahildar devletler deniz sınırları konusunda eşitlik ilkesine uygun davranmalıdır

“Birinci boyut, Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanlarının sınırlandırması ile ilgilidir. Uluslararası hukuka göre sahildar devletler deniz sınırları konusunda bir anlaşmaya varmak üzere müzakere etmelidir. Bu eşitlik ilkesine uygun olmalıdır. Türkiye, başta Yunanistan olmak üzere Doğu Akdeniz’deki tüm kıyı devletleri ile müzakere etmeye her zaman hazır olmuştur. Türkiye’nin Doğu Akdeniz politikasının ikinci boyutu, Kıbrıslı Türkler’in haklarının korunmasıyla ilgilidir. Kıbrıs Türkleri adanın ve açık deniz kaynaklarının ortak sahipleridir ve Rumlarla eşit hakları bulunur. Bu, aynı zamanda onlarca yıllık Birleşmiş Milletler (BM) sürecinin kabul ettiği yerleşik bir ilkedir. Doğu Akdeniz’deki mevcut gerginlik, Yunanistan ve Rumlar’ın Türkiye ve Kıbrıs Türkleri’nin haklarını ihlal eden tek taraflı eylemlerinden kaynaklanıyor.”

Çavuşoğlu, Türkiye’nin ve Kıbrıs Türkleri’nin haklarını ihlal eden Rumlar’ın 2003 yılında Mısır ve 2007 yılında Lübnan ile deniz alanları konusunda anlaştığını hatırlattı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) 2004 yılında AB’ye üye olmasının yanlış olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, “Yunanistan ve Rumlar maksimalist iddialarını dayatmak için devamlı AB’yi kötüye kullandılar ve Türkiye ile AB arasındaki stratejik bağları zehirlediler.” dedi.

AB’ nin tek taraflı davranıyor

Bakan Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz’de AB‘nin tek tarafın iddialarını savunan bir uluslararası mahkeme gibi davrandığına dikkati çekerek, “AB’nin Doğu Akdeniz’deki pozisyonu haksızdır ve uluslararası hukuka uygun değildir.” dedi.

“En uzun kıyı şeridine sahip olan Türkiye”

Çavuşoğlu, “Yunanistan ve Rumlar, Mısır, Lübnan, İsrail, Fransa ve hatta Akdeniz dışından Birleşik Arap Emirlikleri gibi farklı çok uluslu formatlarla Türkiye’yi ve Kıbrıs Türkleri’ni izole eden ittifaklar kurmaya çalışıyor. Doğu Akdeniz’in en uzun kıyı şeridine sahip olan Türkiye’yi bölgenin dışında tutmaya çalışıyorlar.” diye konuştu.

 

YORUM YAP