DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

KİRAZIN VATANI SANCAKLIBOZKÖY İÇİN MÜJDELİ HABER

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
KİRAZIN VATANI SANCAKLIBOZKÖY İÇİN MÜJDELİ HABER

Manisa ili Şehzadeler ilçesi Sancaklıbozköy mahallesinde yaklaşık 9.000 dönüm büyüklüğünde sulu mutlak tarım arazisi, dikili tarım arazisi, kuru marjinal tarım arazisi, zeytinlik ve planlı araziler de bulunan alanın, ‘Sanayi Alanı’ yapılmasına uygun görüş veren Manisa Valiliği Toprak Koruma Kurulu kararının iptali için Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Çevre Derneği ile Başkan Yardımcısı Osman Kurbanoğlu ve Üyesi Süheyla Ertosun tarafından, Manisa Valiliğine (İl Tarım ve Orman Müdürlüğü) karşı açılan, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığının davalı yanında yer aldığı dava sonuçlandı.

Davaya bakan ve esastan inceleyen Manisa 1. İdare Mahkemesi, Manisa Valiliği Toprak Koruma Kurulu kararının iptaline karar verdi.

Karar, Manisa’da sevinç yarattı.

Bu konuda görüşüne başvurduğumuz Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Ali Suat Ertosun, “Sancaklıbozköy, kuzey yarım kürede  Mayıs-Haziran aylarında kirazın ilk çıktığı yerdir. Burasının toprağı ve havası kiraza çok uygundur. Sancaklıbozköy’de, ‘Kiraz Borsası’ kurulmakta ve 28 yıldır ‘Kiraz Festivali’ düzenlenmektedir. Çıkan kirazın, büyük kısmı ihraç edildiğinden Ülkemize döviz gelmektedir. Sancaklıbozköy’de kurulmak istenen organize sanayi bölgesinin kuzeyinde Manisa, güneyinde Kemalpaşa Ovaları yer almaktadır. Büyük Ova Koruma Alanı kapsamında bulunan her iki ovanın da, mutlaka korunmaları gerekmektedir. Buralarda bulunan araziler dikili, sulu, verimli tarım alanları ve zeytinliktir. Sancaklıbozköy’e kurulacak OSB, çevreye büyük zarar verecek, Manisa ve Kemalpaşa ovaları zarar görecektir. Ayrıca kurulması planlanan OSB, su sorununu artıracak; zaten kirli olan Gediz’in, daha da kirlenmesine neden olacaktır. Manisa merkezde kanser hastalığı artmıştır. Manisa Şehzadeler ve Yunusemre ilçelerinde kurulmak ve genişletilmek istenen OSB’ler, nüfus artışına neden olduğundan, kentimizin sorunları da büyümektedir.” dedi.

“Bundan sonra neler olabilir?” şeklindeki sorumuza Ertosun, “Sanıyorum davalı Manisa Valiliği ve onun yanında müdahil Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı, kanun yollarına başvuracak, muhtemelen yeni işlemler yapacak ve tasarruflarda bulunacaklardır.” cevabını verdi.

Ertosun son olarak, “Ülkemizin ve halkımızın, gıda ve su sorunu dahil, daha başka sorunlarla karşılaşmamaları için hemşehrilerimi duyarlı olmaya davet ediyorum. Yakın zamanda kaybettiğimiz Tezcan Karadanışman ağabeyimiz, ‘Manisa Bizimdir’ derdi. Yazılarını topladığı kitabının adını da ‘Manisa Bizimdir’ koymuştu. Başka Manisa yok. Başka Manisa ve Kemalpaşa Ovaları yok, başka Türkiye’ de yok. Ovalarımızı  korumak, geleceğimizi korumaktır.” cevabını verdi.

 

Haber: Osman Özbaş

YORUM YAP