DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Kripto Para ve Yapay Zeka Enerji Talebini Patlatıyor!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Kripto Para ve Yapay Zeka Enerji Talebini Patlatıyor!

Havaların oldukça sıcak seyrettiği bu dönemde yalnız diğer ülkelerde değil, bilgisayar teknolojisi ve işletim sistemlerinin en yoğun bir şekilde uygulandığı ABD’ de de ‘enerji’ sorunu önemli bir konu olarak gündemde yer alıyor.

Nitekim ABD gazetelerinde bilgisayar veri merkezlerinin elektrik talebinin olağanüstü seviyelere ulaştığını bildiren haberlere yer verildi. Buna göre artan veri hacmi ve yapay zeka teknolojisinin yükselişi nedeniyle enerji talebinin ‘olağanüstü seviyelere’ çıktığını belirtiyordu.

Ancak sadece ‘işletim’ ve depo veri merkezlerinin çalıştırılması değil, soğutma sistemleri de ve diğer operasyonel ihtiyaçlar için de önemli ölçüde enerjiye ihtiyaç duyuluyor.

Veri merkezlerinden gelen elektrik talebinin 2026 yılına kadar iki katına çıkması ve potansiyel olarak 1.000 terawatt saate ulaşması bekleniyor; bu da Japonya’nın tüm elektrik tüketimiyle kıyaslanabilir.

Hatta dünya üzerindeki tüm veri merkezlerinin toplam enerji tüketimi italya ve benzeri gelişmiş ülkelerin tükettiği elektrikten daha fazla. Bunlar birde iyi zamanlarımız. AI talebi arttıkça GPU kullanımı ve ona bağlı olarak enerji tüketimleri inanılmaz artacak.

Sam Altman da Uyarıyor

OpenAI şirketinin Üst Yöneticisi Sam Altman, ABD’li yapay zeka şirketlerinin, verileri ve kendilerine ait önemli fikri mülkiyetlerinin çalınmasını önlemek için siber savunma ile veri merkezi güvenliği alanlarındaki geliştirmelerinin önemine dikkat çekerken enerji talebinin de altını çizdi.

https://www.axios.com’ da yer alan röportajda Sam Altman ABD hükümetinin yapay zeka konusunda gelişmeler kaydettiğini söyledi ancak Hükümet tarafından konuya gerekli ciddiyetin gösterildiğini düşünmediğini belirtti.

Sam Altman Çin’i kast ederek ‘otoriter rejimler ve hareketler, kendi güçlerini artırmak için teknolojinin bilimsel, sağlık, eğitim ve diğer toplumsal faydalarını yakından takip edeceklerini’ ifade etti; buna göre siber savunma ile veri merkezi güvenliği alanlarındaki geliştirmelerinin önemine vurgu yaparak politika yapıcılara veri merkezlerinden enerji santrallerine kadar çok daha büyük miktarlarda fiziksel altyapı inşa etmek için çalışılması gerekliliğine dikkat çekti.

OpenAI şirketinin Üst Yöneticisi Sam Altman’ ın da ifade ettiği gibi veri merkezlerinden enerji santrallerine kadar çok daha büyük miktarlarda fiziksel altyapı ihtiyacı var.

Yapay Zeka (AI) Talebi Arttıkça Enerji İhtiyacı Daha Da Büyüyecek!

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre veri merkezleri şu anda dünyanın elektriğinin %1’i civarını kullanıyor. Ancak yapay zekânın yükselişiyle bu oranın 2026’da %10’a kadar ulaşabileceği tahmin ediliyor. Bu oran Almanya’nın yıllık harcadığı enerjinin 2 katı demek!

Yapay zeka teknolojileri için büyük önem taşıyan veri merkezlerinin artışı ayrıca karbon ayak izini doğuruyor;  Google’ın CO2 emisyonları, yapay zeka sistemlerini destekleyen veri merkezlerinin genişletilmesi nedeniyle son 5 yılda %48 arttı!..Yapay zeka ve veri merkezlerindeki enerji tüketimi teknoloji şirketlerinin CO2 emisyon hedeflerini tehdit ediyor.

Buna ayrıca AI talebi eklendikçe ona bağlı olarak enerji tüketimleri inanılmaz artacak. Ancak bir diğer husus da Kripto Para; Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporuna göre, kripto para birimleri ve yapay zeka yaygınlaştıkça veri merkezlerinin elektrik tüketimi de balon gibi artıyor.

Veri Merkezleri ve Enerji Santralleri ilişkisi nedir?

Veri merkezleri, dijital verilerin depolandığı ve işlendiği tesislerdir.

Bu merkezlerin enerji tüketimi oldukça yüksektir, çünkü sürekli çalışmaları ve soğutma sistemlerinin etkin olması gerekmektedir. Enerji santralleri ise elektrik üretimi sağlayan tesislerdir. Veri merkezlerinin artan enerji talebi, enerji santrallerine olan bağımlılığı artırmaktadır. Özellikle yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak enerji üretimi yapılması, veri merkezlerinin çevresel etkilerini azaltmada önemli bir rol oynamaktadır. Veri merkezleri ve enerji santralleri arasındaki bu ilişki, sürdürülebilir ve kesintisiz hizmet sağlanması için kritik bir öneme sahiptir. Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji entegrasyonu, bu ilişkinin geleceğini şekillendirecek temel unsurlardır.

YORUM YAP