DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Manisa’ nın simge binalarından Beyazfil’in yıkılmasına ilişkin iptal davası Danıştay tarafından’kesin’ olarak ret edildi

Yayınlanma Tarihi : Google News
Manisa’ nın simge binalarından Beyazfil’in yıkılmasına ilişkin iptal davası Danıştay tarafından’kesin’ olarak ret edildi

Kamuoyunda Beyazfil Davası olarak bilinen ve uzun yıllar SGK olarak hizmet verdikten sonra 2014’te satışa çıkarılan bina, 2017’de Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından koruma statüsü değiştirilerek yıkılmasıyla gündeme geldi.

Bir gurup aktivist Manisalı ve akademik odalar birliği “Beyaz Fil Yıkılmasın” sloganıyla başlattıkları farkındalık çalışmalarında mahkeme yoluna gidildi. Binanın ‘14.10.2011 tarih ve 139 sayılı karar ile İzmir 2 no’lu koruma kurulunca onaylanan koruma amaçlı imar planı’ değiştirilmek isteniyordu.

Beyazfil’in satış işleminden sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından koruma statüsü değiştirilmesinin hukuka aykırılığı konusunda tartışmalar yaşandı.Dava, 2. İdare Mahkemesi ve istinaf mercii İzmir Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dairesinde kabul edildi; kararın iptali için açılan davada Yerel Mahkeme Kararı onandı.

Danıştay 6.Daire Başkanlığınca 14.5.2020 günlü kararı, yapının tescilin kaldırılması için müracaatın değerlendirildiği ve 09.06.2017 tarih 8309 no’lu kararı ile taşınmaz kültür varlığı niteliği taşıdığından tescilin kaldırılmasının uygun olmadığına oy birliğiyle karar verildiği ilan edildi.

YORUM YAP