DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Mesleki ve teknik eğitim 2020 yılında artan öğrenci oranlarıyla da öne çıktı

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Mesleki ve teknik eğitim 2020 yılında artan öğrenci oranlarıyla da öne çıktı

Mesleki ve teknik eğitim 2020 yılında artan öğrenci oranlarıyla öne çıktı. Merkezi sınav puanıyla ve yerel olarak mesleki ve teknik Anadolu liselerine yerleşen toplam öğrenci sayısı 2019 yılına göre %39,94 arttı. Doluluk oranları açısından bakıldığında Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin doluluk oranları 2018 yılında %74 iken 2020 yılında %96 ve üzerine çıktı.

Meslekî eğitime verilen önem MEB tarafından 2019 yılı itibarıyla hayata geçirilen yeni işbirliği modeli kapsamındaki mesleki ve teknik Anadolu liseleri’ nin yüzdelik dilimlerini de yükseldi. Nitekim bu yıl yerleştirme sınavlarında en başarılı %1’ lik dilimden öğrenci alan mesleki ve teknik Anadolu liselerinin sayısı 2020 yılında daha da arttı.

Bu sonuçlarla MEB mesleki ve teknik Anadolu liseleri protokolleri de etkili oldu. Örneğin bu yıl 2019 yılında en başarılı %1’lik dilimden öğrenci alan ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve yüksek başarı gösteren İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine, Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de katıldı.

Ayrıca MEB ile İstanbul Teknik Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yerleşkesinde İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de kuruldu.

MEB Protokolleriyle işbaşı eğitim ve staj uygulamaları atölye ve üretim ortamlarında gerçekleştiriliyor

Milli Eğitim Bakanlığı, meslek ve teknik eğitimlere ilişkin imzaladığı protokollerle yetişmiş işgücü ihtiyacına yönelik önemli atılımlar da yaptı. MEB ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İSO, İTO ve İTÜ, TOBB Arasında Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolleri imzalandı.

Örneğin İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde eğitim alan öğrenciler Artırılmış Sanal Gerçeklik Laboratuvarını (AVR) kullanabilmekte, meslek derslerini İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından belirlenen atölye, laboratuvarlarda ve İTÜ Arı Teknokent’te gerçekleştiriliyor.

Ayrıca MEB ve Teknopark İstanbul arasında yapılan protokol ile siber güvenlik alanında eğitim vermek üzere açılan Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi başarılı öğrencilerin tercihi oldu.

MEB’ nı mesleki eğitim okullarını geliştirilmesi sadece ‘teknik’ okullarla sınırlı da değil. MEB ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Arasında Geleneksel Türk Sanatlarını Gelecek Nesillere Aktarma ve Yaşatma İşbirliği Protokolü gibi kültürel faaliyetler de önemli tercih sebepleri olmaya başladı. Öğrencilerin okula yönelik ilgisi 2020 yılında da devam etti ve ayrılan tüm kontenjanlar doldu.

YORUM YAP