Manisalı doğa ve çevre savunucularının uyarılarını dikkate almayan MTSO Başkanı Mehmet Yılmaz, Manisa’nın savunma sanayi, karma sanayi ve orta ölçekli sanayi alanına ihtiyacı olduğunu söyledi, ardından da “Biz bu yatırımların insana, doğaya, çevreye zarar vermesini istemeyiz” dedi.
HABER MERKEZİ- Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, Manisa’nın savunma sanayi, karma sanayi ve orta ölçekli sanayi olmak üzere 3 sanayi alanına ihtiyacı olduğunu, Manisa’nın daha da parlaması için bu alanların çok acil bir şekilde hayata geçmesinin önem arz ettiğini söyledi. MTSO Başkanı Mehmet Yılmaz, Manisa’da savunma sanayi konusunda ciddi bir alt yapının bulunduğunu ifade ederek, bunun artık savunma sanayisine dönüşmesi gerektiğini de vurguladı. Başkan Mehmet Yılmaz’ın tüm bu açıklamasını çevre savunucularının Manisa sanayisine yapılan yatırımların yeterli olduğunu, fazlasının kente, çevreye, tarıma ve doğaya zarar vereceği uyarısında bulundukları bir dönemde gerçekleştirmesi manidar bulundu. Mehmet Yılmaz çevre savunucularından gelen bu tür tepkilere de değinerek, “Tabi ve beşeri kaynaklar açısından lojistik avantajları ve bunlara bağlı olarak alt katmanlarının destekleyici rolünden dolayı Manisa bundan sonra bazı çevreler istediği kadar karşı çıksa da biz tarımın korunmasından yanayız, çevrenin korunmasından yanayız” ifadelerini kullandı. Çelişkili ifadeleri dikkat çeken Yılmaz yapılacak sanayi yatırımlarının insana, doğaya, çevreye zarar vermeyeceğini, böyle bir şeyin olmayacağını iddia etti.
ÇEVRE SAVUNUCULARI UYARIYOR!
Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Çevre Derneği Başkanı Ali Suat Ertosun ise Manisa’nın sanayiye doyduğunu, Gediz Havzası ve Ovası’nın büyük zarar gördüğünü, tarım topraklarının azaldığını, suyun azaldığını, ileride beslenme ve su sorunları yaşayabileceğini, bu fikirde olan çok sayıda kişinin ülkede hükmünü sürdüren korku ikliminden çekindikleri için karşı duruş sergileyemediklerini ifade ediyor. Çevre kirliliğinin en büyük nedeninin sanayileşme ve sanayileşmenin getirdiği kentleşme olduğunu vurgulayan Ali Suat Ertosun, çevreyi ve doğayı korumadan yapılan sanayi yatırımlarının nelere mâl olabileceğini şöyle sıraladı:
“1- Sanayileşmenin getirdiği kentleşme ve göç hareketi, Manisa’da büyük nüfus artışına neden olmaktadır.
2- Ekolojik dengeyi bozmakta, hâlihazırda var olan çevre kirliliğini daha da artırmaktadır.
3- Konut, kanalizasyon, su ve eğitim gibi temel ihtiyaçlara olan talepleri artırmakta, kamu hizmetlerinin sunumunda zorluklar yaşanmasına neden olmakta, sonuç olarak yaşam kalitesini düşürmektedir.
4- Kültürel yabancılaşma ve yozlaşmayı artırmaktadır.
5- Trafik ve otopark sorununu daha da büyütmektedir.
Ayrıca, birinci derece deprem kuşağında yer alan Manisa’da meydana gelecek bir deprem, büyük bir yıkıma neden olabilecek ve müdahaleyi zorlaştıracaktır.”