DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

NASA Türkiye yer altı su kaynakları haritasını yayınladı; hızla kuraklığa gidiyoruz!

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
NASA Türkiye yer altı su kaynakları haritasını yayınladı; hızla kuraklığa gidiyoruz!

NASA, 11 Ocak 2021 itibariyle uydu gözlem fotoğraflarında Türkiye’nin yeraltı su rezervlerini gösteren bir harita yayımladı. NASA GRACE-FO uydu ölçümlerine dayanan görselde Türkiyenin yer altı su kaynaklarının sığlaştığı ve Türkiyenin hızla kuraklığa doğru gittiği görülüyor. NASA’nın yayınladığı görüntülerden çıkarılan sonuçlar değerlendirildiğinde Türkiye yakın gelecekte çok ciddi bir susuzluk riskiyle karşı karşıya kalabilir.

Kuraklık, tarım üzerinde arazi-iklim etkileşimleri, arazi bozulumu, gıda sistemleri ve çölleşme başlıklarında küresel ve bölgeler üzerindeki etkileri arttırırken; Türkiye‘nin birçok bölgesinde bitki çeşitliliğinin azalması beklenebilir.

Ayrıca özellikle nüfusun yoğunlaştığı büyük kentlerde, örneğin İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerde kuraklık afet riski belirgin şekilde yükseldi. Nitekim Ocak ve Şubat aylarında gelecek yağışların da geçici bile olsa mevcut kuraklığı giderecek seviyede olmayacağı tahmin ediliyor.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) Arazi Raporu’nda Kentleşme nedeniyle Akdeniz Bölgesi kentlerinde ısı, 2001 ve 2017 yılları arasında 0,3-0,9 °C derece arttığı vurgulandı.

YORUM YAP