DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

‘Pandemi nedeniyle ekonomik servetlerde derinleşen bir ayrışma var!’

Yayınlanma Tarihi : Google News
‘Pandemi nedeniyle ekonomik servetlerde derinleşen bir ayrışma var!’

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı öncesi blog yazısı kaleme aldı.

Georgieva, küresel toparlanma devam ederken gelen verilerin ülkelerin ekonomik servetlerinde derinleşen bir ayrışmayı gösterdiğine dikkati çekti.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva sosyal medya hesabında yer alan paylaşımında, ‘Venedik-G20’de pandemi hazırlığı, uluslararası vergi, iklim, savunmasız ülkelere destek konularında ilerleme kaydeden canlandırıcı ve üretken toplantı” yapıldığını ifade etti. Kristalina Georgieva ekonomide iyi haberlerin olduğunu söylerken yeni COVID enfeksiyonu artışlarına da dikkat çekti.

Bu arada G20 ülkeleri Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları, dönem başkanı İtalya’nın ev sahipliğinde bu yılki üçüncü toplantıları için Venedik’te bir araya geldi. Venedik’ de görüşülen raporlarda da salgın tehdidinin gelecekte de var olacağına dikkat çekildi. Uzmanlar, “bulaşıcı hastalıkların gözetimi, ulusal sağlık sistemlerinin dayanıklılığı, aşı ve diğer tıbbi önleme araçlarının kapasitesinin geliştirilmesi ve küresel yönetimi” gibi üzerinde durulması gereken acil başlıklara dikkat çekti.

G20 ülkeleri Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantılarında “Pandemi çağımız için küresel bir anlaşma” isimli bir destek programı da şekillenmeye çalışılıyor. Nitekim IMF’ nin de bu yönde bir plan hazırlığı biliniyor. IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Özel Çekim Hakları’nın (SDR) 650 milyar dolar artıran bir planı Ağustos sonuna kadar dağıtılmasını  içeren teklifini IMF İcra Kurulu’na sunacağını bildirdi.

Özel Çekme Hakkı (SDR) olarak adlandırılan mali destek tahsis kararı, IMF tarihindeki döviz rezervleri genişlemesinin en büyüğü olacak.

191 üye ülkenin faydalanacağı 650 milyar dolarlık mali yardım planının, korona aşılarının finanse edilmesi, pandemiye karşı en korunmasız ülkeler başta olmak üzere her IMF üyesine destek sağlanması ve Covid-19 krizine mücadeleyi güçlendirmek” olarak belirtiliyor.

Öte yandan IMF, gelişen ve düşük gelirli ülkelerin borç çevirmelerine yardımcı olmayı hedeflerken, ülkelerdeki aşı kampanyalarını hızlandırmayı amaçlıyor.

Planın IMF yönetim kurulu tarafından ağustos başında oylanması bekleniyor.

Planın gelişmiş ülkelerde hızla yayılmaya başlayan varyantların risklerini de dikkate aldığına dikkat çekiliyor.

TÜRKİYE’YE IMF KOTASINDAN 6,4 MİLYAR DOLAR GELEBİLİR

Önerinin hayata geçmesi durumunda, Türkiye’ye ülke kotası doğrultusunda 6 milyar 370 milyon dolarlık IMF parası (SDR) aktarılması gündemde olacak.

Bu para da TCMB brüt rezervlerine eklenecek.

YORUM YAP