DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Pandemi sürecinde elektrik ve doğal gaz tüketimi ülke genelinde yüzde 10-15 azaldı

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Pandemi sürecinde elektrik ve doğal gaz tüketimi ülke genelinde yüzde 10-15 azaldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, salgın döneminde enerji tüketimindeki talep değişimleri üzerine verileri değerlendirdi.

Bakan Dönmez, zirvede elektrik, doğal gaz, petrol ve akaryakıt sektöründen katılımcılar ile sivil toplum kuruluşu yöneticileriyle bir araya geldiklerini ve salgın döneminde alınan tedbirleri anlattıklarını söyledi. Evine kapanan insanlarımızın enerji alanındaki hizmetlerinin aksamadan götürülmesi konusundaki çalışmalardan söz eden Bakan Dönmez, talep yönündeki değişimleri vurguladı.

Meskende talep arttı, ulusal talep azaldı

Bakan Dönmez, salgın döneminde enerji tüketiminde talep değişimlerini olduğuna işaret ederek, elektrik ve doğal gazda evlerde talep artışının yüzde 15’lere vardığını ancak ulusal anlamda bu talebin yüzde 10-15 azaldığını bildirdi.
Akaryakıt sektöründe de ciddi bir daralmanın söz konusu olduğuna dikkati çeken Dönmez, talep yönünde bazı ürünlerde yüzde 30, bazı ürünlerde yüzde 50’ye varan daralmanın görüldüğünü dile getirdi.

Doğu Akdeniz’de son durum

Bakan Dönmez, Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerine değinerek, birçok aktörün Türkiye’yi başından beri denklemin dışında tutmaya çalıştığını ifade etti. “Şimdi asıl bizi dışarıda tutmak isteyenler oyun dışında kaldı. Bu krizi belki bahane ettiler, oradan çekildiler. Bizim çok daha önceden yaptığımız hazırlıklar vardı. İş planımıza sadığız. Mümkün mertebe iş programına bağlı kalarak ilerleyeceğiz. Hem doğu Akdeniz’de hem de önümüzdeki temmuzdan itibaren Karadeniz’de ilk defa kendi milli sondaj gemimiz Fatih ile derin sondajımızı yapmayı planlıyoruz.” dedi.

Libya ile yapılan mutabakat zaptına değinen Dönmez, sürecin başladığını ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının bu bölge için ilk arama başvurusunu yaptığını söyledi.

Dönmez, süreç tamamlanır tamamlanmaz ilk sismik araştırma faaliyetlerine başlanacağını da sözlerine ekledi.
Türkiye, 2011’de KKTC ile Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması ve 2019’da Libya ile Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası imzaladı. Türkiye, bu kapsamda Doğu Akdeniz’de KKTC’den alınan ruhsat bölgelerinde sondaj ve sismik arama faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor.

YORUM YAP