DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Psikolog Murat Abaoğlu, kolay pes ediyoruz’un psikolojisini anlattı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Psikolog Murat Abaoğlu, kolay pes ediyoruz’un psikolojisini anlattı

Klinik Psikolog Murat Abaoğlu insanların neden kolay pes ettiğini bilimsel verilerle psikolojik durumunu anlattı.

Neden Kolay Pes Ediyorum?

Günümüz dünyasında birçok insanın sürekli olarak karşılaştığı bir sorun olan kolay pes etme, üzerinde düşünülmesi gereken önemli bir konudur. Kendimize “Neden kolay pes ediyorum?” diye sorduğumuzda vereceğimiz ilk cevap bilmiyorum olacaktır. Bu durumun sebeplerinin belirlenmesi önemli olup gerektiğinde psikolojik bir destek almak ardındaki sebepleri anlamamızı ve yeni stratejiler geliştirmemizi sağlayarak kendimize olan özgüvenimizi tekrar yeni baştan kazanarak hayata daha pozitif bakmamıza sebep olacaktır. Sıkıntılar hep olacak ve her halükarda pes etmemek önemli. Nietzsche’nin bu konuda çok güzel bir sözü var: Nedeni sağlam olanın nasılı olmaz diye. Yani neden pes etmemem, neden ayakta durmaya, mücadele etmeye devam etmem gerektiği konusunda nedenlerim sağlam ise o zaman nasıl pes etmem, nasıl mücadeleye devam ederim sorunları bir şekilde çözüme kavuşurlar. Dolayısıyla hayallerimizin, hedeflerimizin, ideallerimizin nedenlerini çok çok iyi düşünmemiz ve bu nedenlere çok çok derinden inanmamız gerekiyor.

Kolay Pes Etmenin Nedenleri

Kolay pes uygulamasının birkaç yaygın nedeni vardır:

  • Kendine Güvensizlik: Kişilerin kendilerine olan inançları düşük olduğunda başarısızlıktan korkarlar ve daha az çaba harcarlar. Bu da kolayca pes etmemize sebep olur.
  • Başarısızlık Korkusu: geçmişte yaşanan başarısızlıklar yaptığımız işte ve hayatın kendisi üzerinde olumsuz etki olabilir. Tekrar başaramama korkusuyla kolayca pes etmektedirler.
  • Mükemmeliyetçilik: Mükemmel yaşama ve mükemmel beceriyi hedefleme insanların süreç içerisinde yaptıkları hatalara odaklanmamalarına ve motivasyonlarını kaybetmelerine neden olabilir.
  • Destek Eksikliği: Çevrede yeteri kadar destek ortamı olmadan hedef belirlemeleri kişilerin ulaşmak istedikleri yolda yalnız hissetmelerine ve daha erken vazgeçmelerine yol açabilmektedir.

Kolay Pes Etmemenin Yolları

Kolayca hedefe ulaşmak için daha kararlı bir şekilde ulaşmak için uygulanabilecek bazı stratejiler vardır:

  • Hedef Belirlemek: Net ve kurumsal hedefleri belirlemek, başarının devamında motivasyonunuzu arttıracaktır.
  • Küçük Adımlar Atmak: Büyük hedefleri küçük ve yönetilebilir adımlara bölerek kendinizi daha rahat hissedebilir ve belirlediğiniz hedefe adım adım gidebilirsiniz
  • Sabırlı Olmak: Başarı zaman alır ve alacaktır. Sabırlı olmak ve süreçte yaşadığınız sıkıntıları size tecrübe edinerek belirlediğiniz hedefe daha kolay gidebilirsiniz.
  • Destek Aramak: Aileniz, arkadaşlarınız veya profesyonel kişilere danışarak destek arayabilir, onların tecrübelerinden faydalanabilir ve kendinizi yalnız hissetmeyerek belirlediğiniz yolda bu desteklerle daha emin adımlarla ilerleyebilirsiniz.
  • Kendini Ödüllendirme: Ulaşılan her küçük başarı için kendini ödüllendirmek, motivasyonu canlı tutacaktır ve hedefe ulaştığınızda kendinizi ödüllendirmiş biri olarak daha da mutlu olabilirsiniz. 

Sonuç olarak

Kendine güveni artıracak hamleler ve küçük adımlarla ilerleyecek bir ortam oluşturarak, hedeflere daha kararlı bir şekilde ulaşmak mümkündür. Bugüne dönüp baktığımızda zihninize olumsuz düşünceler geldiğinde, başaramayacağınızı düşündüğünüzde ya da duygusal olarak  kötü hissettiğinizde önce fark etmek sonra kendinizi durdurmak; olumlu telkinler vermek;  mesela “başarabilirim, daha önce yaptım şimdi de yapabilirim, elimden geleni yapıyorum, sonucu istediğim gibi olmayabilir ama bunun için çaba sarf etmek de benim için yeterli, olduğu kadarını kabul ediyorum” gibi bunu gün içerisinde tekrar etmek size motivasyon anlamında iyi gelecektir.

Sonuca değil sürece odaklanıp, keyif almaya bakın. O anı bir daha yaşamayacaksınız.

 

YORUM YAP