DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Salgın döneminde zincir marketler esnaf aleyhine orantısız büyüdü!

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Salgın döneminde zincir marketler esnaf aleyhine orantısız büyüdü!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, perakende zincir marketleri ‘Esnafın boğazındaki ‘zincir’ olarak niteleyerek, bu marketlerin kanserli hücre gibi ülkenin her mahallesinde, hatta sokağında büyümesinin kolaylaştırılmasını eleştirdi.

Veli Ağbaba hazırladığı raporda,  market zincirlerinin online satış ve dijital aplikasyonlar ile kendi üretim portföylerini de genişlettiklerini söyledi. ”Bu orantısız büyüme, başta mikro ve küçük işletmeler olmak üzere ülkemizdeki esnafları oldukça olumsuz etkilemekte ve zincir marketlere karşı giderek daha da savunmasız hale getirmektedir.” dedi.

‘Salgında orantısız büyüme sonucu bu marketler zincirlerine yeni halkalar takmıştır.’

”Rekabet Kurumu, hızlı tüketim malları perakendeciliğinde ilk dört teşebbüsün üçünün zincir marketler olduğunu vurgulamaktadır. Buna göre bu marketlerin pazar payları artarken, yerel ve küçük marketlerin pay kaybettiği görülmektedir. Zira bu marketlerde ortalama 5 bin-15 bin çeşit ürün satışa sunulduğu resmi raporlarda yer almaktadır. Bu marketlere ilişkin bir diğer önemli husus, tedarikçilerle yapılan sözleşmelerin haksız rekabet sonucu küçük ve orta ölçekli perakendecileri kapanmaya zorlamasıdır. Promosyonlu ürün satışından fiyat artışlarına ürün tedarik sürecinde yaşanabilecek sorunlara kadar hemen her konuda zincir marketler, oluşabilecek tüm ekonomik kaybı haksız ve adil olmayan şekilde perakendecilere yıkmaktadır. Salgında orantısız büyüme sonucu bu marketler zincirlerine yeni halkalar takmıştır. Alınan tedbirler doğrultusunda hafta sonu yasakları nedeniyle semt pazarlarının kurulamaması gibi kısıtlamalar tüketiciler zincir marketlere mecbur bırakılmıştır.”

YORUM YAP