DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Şehir güvenliği içerisinde sokak hayvanları da risk oluşturuyor artık!

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Şehir güvenliği içerisinde sokak hayvanları da risk oluşturuyor artık!

Bazı şehirlerimizde sokak hayvanlarının kontrolsüz polülasyonu risk oluşturuyor. Bir yandan hayvan sevgisi, hayvan hakları ile eğitimler önemliyken, öte yandan özellikle geceyarısı başıboş gezen hayvanların yarattığı tehlike vatandaşın tepkisine yol açıyor.

Manisa’ da da bu konuda eleştiriler halkın çevre ilçe ve hatta merkez belediye sınırlarında bile artıyor.

formathaber’ in araştırmasında bazı vatandaşlar belediyelerin sokak hayvanlarını başka belediyelerin sınırlarına bırakarak sorumluluktan kaçındığını da ifade ettiler.

Konuyla ilgili araştırmada hayvanseverler, hayvan bakım ve rehabilitasyon merkezleri kurma ve işleme görevinin mahalli idarelere verildiğini hatırlatıyorlar. (Denetimi çevre ve orman bakanlığına ait.)

Konuyla ilgili olarak belediyelere verilen yetkiyle 2004′ de çıkarılan (R.Gazete: Tarih : 1/7/2004 Sayı :25509, Hayvanları Koruma Kanunu, 5199 kanun) göre Hayvan Hakları’na saygı yanında toplum güvenliğini sağlayacak dengenin korunması önem kazanıyor.

Sokak hayvanlarının önüne geçmenin bir yolu kısırlaştırmak! 

Sokak hayvanlarının önüne geçmenin bir yolu kısırlaştırmak. Popülasyon kontrolü doğru yöntem uygulandığında 1 yılda önemli mesafe alınabiliyor. Üstelik kısırlaştırma maliyetlerine devlet katkıda bulunarak hayvan başına ücret de ödeniyor. Fakat Manisa’ da henüz bakımevi olmayan, veteriner hekim kadrosu olmayan ilçeler var. Üstelik veteriner hekimi olmayan ilçelerin uyuşturucu madde alımları bulunuyor. Yasa gereği uyuşturucu madde uygulaması veteriner hekimlerin yetkisinde.

Öte yandan pet shop’larda hayvan üretiminin de takip edilmesi gerekiyor.

Sokak hayvanlarının güvenlik riskleri nedeniyle bazı olumsuzlular yaşansa da onların da bir yaşam hakkı olduğu unutulmamalı. Bu nedenle hayvanlara istismarda bulunanlara verilecek cezaların caydırıcı olması gerekiyor.

 

YORUM YAP