DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Sındır, “Tarımda plansızlığın ağır bedelini üretici ve tüketici ödüyor!”

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Sındır, “Tarımda plansızlığın ağır bedelini üretici ve tüketici ödüyor!”

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Kemalpaşa’da Bağyurdu, Yiğitler ve Ören kiraz alım noktalarında üreticilerle buluştu, çiftçinin düşük alım fiyatları nedeniyle ürününü masrafın yarı fiyatına dahi satamadığını söyledi.

Sındır, “Geçen yıl 8 lira olan iç pazara yönelik kiraz bu sene de 8 lira. Efendiler, toprağını alın teriyle harmanlayan çiftçilerimizin emeğini bir avuç tüccarın insafına bırakmaya vicdanınız nasıl elveriyor. AKP iktidarında üretim planlaması yapılmadı, yapılmıyor, yapılamıyor” dedi.

“PLANSIZ TARIM AKP İKTİDARININ SİYASAL RANT ARACI”

Tarımda planlamanın önemine değinen Sındır, şöyle konuştu: “2001 yılında yapılan genel tarım sayımından bugüne ülkede genel tarım sayımı yapılmadı. Bunu dile getirmekten biz yorulduk ama iktidar tarıma Cumhuriyet tarihinde hiç olmadığı kadar sırtını döndü. AKP iktidarında üretim planlaması yapılmadı, yapılmıyor, yapılamıyor. Planlama için sağlıklı bir veri tabanınız yoksa buna bağlı ürün desteği ve üretim planlaması yapamadıysanız maalesef tarımsal üretimdeki fiyatlar ve ürün arzı doğal olarak sizin kontrolünüzün dışına çıkar ve fiyatlar da doğal olarak fahiş bir şekilde artar. Desteklemenin amacı üretimi planlamaktır; desteklemenin amacı, verimi artırmaktır, kaliteyi artırmaktır; tüketicinin daha ucuz, daha sağlıklı, daha güvenli ve yeterli gıdayla buluşmasını ve gıda güvenliğini, gıda arzını sağlamaktır. Maalesef bugün Türkiye’de gıda fiyatları önlenemez bir şekilde artıyor ve bir gıda krizi kapımızdaysa bunun sorumlusu tarımda planlama yapmayan iktidardır. Plansız tarım, iktidarın siyasi rant kazanma oyuncağı haline getirildi. Tarımda plansızlığın ağır bedelini üretici ve tüketici ödüyor. Üretici maliyetinin altına ürününü satıyor, tüketici ise ürüne tarladan çıkış fiyatının 3 – 4 katı ücretle ulaşabiliyor.”

YORUM YAP