DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

‘Soykırım siyaset meselesi değil, insanlığa karşı işlenen bir suçtur!’

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
‘Soykırım siyaset meselesi değil, insanlığa karşı işlenen bir suçtur!’

Kanada Parlamentosu milletvekilleri, Uluslararası Olimpiyat Komitesine gönderilen mektupta Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenecek 2022 Kış Olimpiyatları’nın başka ülkede yapılması çağrısında bulundu. Kanada Federal Parlamentosu Milletvekilleri Çin’in toplama kamplarındaki Uygur ve diğer Müslüman azınlıkların karşı ‘soykırım’ kampanyasını sürdürmesi halinde Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nden oyunları başka bir ülkeye taşımasını talep ediyor.

Kanada Federal Parlamentosunda Alt Komitesi Başkan Yardımcısı ve Bloc Quebecois Milletvekili Alexis Brunelle-Duceppe tarafından hazırlanan ortak mektuba aynı partiden Denis Trudel ve Stéphane Bergeron, Muhafazakar Partiden Arnold Viersen, Cathay Wagantall ve Kelly Block, Liberal Partiden Ken Hardie, Nathaniel Erskine-Smith ve Sameer Zuberi, Yeni Demokrat Partiden Heather McPherson ve Jenny Kwan ile Yeşil Partiden Elizabeth May ve Paul Manly imza koydu.

Mektupta, Çin Hükümetine yönelik ”Sporla siyaseti karıştırmamayı savunabilirler ancak buna ‘Soykırımın siyaset meselesi değil, insanlığa karşı işlenen suç olduğu’ şeklinde yanıt vereceğiz” ifadesi kullanıldı. 

“Sporcularımızdan olimpiyat rüyalarından vazgeçmelerini istemiyoruz çünkü bunun peşinden gitmek için ne kadar çaba harcandığını çok iyi biliyoruz. Bununla birlikte Çin hükümetinin soykırım kampanyasını sürdürmesi halinde Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nden oyunları başka bir ülkeye taşımasını talep etmek için hala zaman olduğuna inanıyoruz.”

Kanada Çin Hükümeti’nin Uygur Türklerine karşı baskıcı uygulamalarını “soykırım” olarak tanımlıyor.

Kanadalı Milletvekillerinin Çin’deki insan hakları ihlallerine karşı hassasiyetlerine zaman zaman Kanada Başbakanı Justin Trudeau demeçlerinde yer vererek, Çin’in toplama kamplarındaki Uygur ve diğer Müslüman azınlıkların bırakılması çağrısında bulunuyor.

Kanada Federal Parlamentosu Uluslararası İnsan Hakları Alt Komitesi, Çin’in Müslüman Uygur Türklerine yönelik toplama kampları, toplu tutuklamalar, zorla çalıştırma ve zorla kısırlaştırma gibi önlemleri de dahil baskıcı uygulamalarını “soykırım” olarak tanımlıyor.

Çin, boykot çağrısına uyan ülkelere ciddi yaptırımlarla karşılık vereceğini bildirdi.

Çin Komünist Partisinin resmi yayın organlarından Global Times gazetesinin Genel Yayın Müdürü Hu Şicin, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, 2022 Kış Olimpiyatları’nı boykot etme fikrinin çok da destek alacağını zannetmediğini belirtti.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve atletlerin, 2022 Kış Olimpiyatları’nı boykot çağrısına karşı çıkacağını ifade eden Hu, Çin’in bu çağrıya uyan ülkelere ciddi yaptırımlarla karşılık vereceğini açıkladı.

YORUM YAP