DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Vize serbestisi konusunda AB’ nin verdiği bir söz var…

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Vize serbestisi konusunda AB’ nin verdiği bir söz var…

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile bir araya geldi. İki bakan görüşme sonrası ortak basın toplantısında konuştu.

Çavuşoğlu basın toplantısında vize konusunda AB tarafından verilmiş bir söz olduğunu hatırlattı. ”Avrupa’dan da olumlu adımlar ve söylemlerin gelmesi sayesinde daha pozitif bir atmosfer içindeyiz.” ifadesini kullandı.

”18 Mart Mutabakatı’nın 5. yılı olacak, bunun bugünkü gelişmelere yönelik uyarlanması somut adım olabilir. Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesi gerçekleşebilir. Göçle mücadelede yine olumlu adımlar atabiliriz.” dedi.

Vize serbestliği konusunda sığınmacıların ‘geri kabul anlaşmasını’ içeren anlaşma sürecin başarıyla tamamlanması halinde, Türkiye, ilgili AB Tüzüğü’nde vize serbestisine sahip ülkelerin bulunduğu pozitif listeye alınacak ve böylece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için vize muafiyeti gerçekleşmiş olacaktı.

Çavuşoğlu konuşmasında Almanya ile turizm ve Türklerin entegrasyonuna da başlık açtı. Mevlüt Çavuşoğlu Almanya’ daki Türklerin entegrasyonu konusunda Prof. Dr. Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci’yi örnek göstererek, ”(Covid-19) aşıyı bulan doktorlarımız da Almanya ile entegrasyon için önemli bir örnektir.” dedi.

”Diğer taraftan, ırkçılık, İslam düşmanlığı Almanya’da yaşayan Türk toplumunu da olumsuz etkiledi. Bunlara yönelik soruşturmaların titizlikle devam etmesi de önemli.” dedi.

MASS: TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNİN DAHA DA İYİ OLMASINI ÇOK ARZU EDİYORUM

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da ortak basın toplantısında, bakanlık düzeyinde heyetlerin ziyaretine ilişkin olarak, ”Bu seyahati olumlu sinyaller olduğu için gerçekleştirmek istedim.” diyerek altını çizdi.

”Şahsen burada olmaktan mutlu oldum. Fiziki bir araya gelip sorunları ele almak çok daha verimli oluyor. Bundan dolayı çok mutluyum. Elbette son yılın Türkiye ile AB arasındaki olaylar bazı izler bıraktı. Zor tartışmalarımız oldu. Doğu Akdeniz konusunda örneğin. Bazı müttefiklerin savaş gemileri karşı karşıya geldi. Bu tür olayları artık yaşamak istemiyoruz. Dönem başkanlığımız sırasında da Türkiye-AB ilişkilerinin olumlu olması için çaba harcadık. Aynı çabayı harcamaya devam edeceğiz. Türkiye-AB ilişkilerinin daha da iyi olmasını çok arzu ediyorum.” dedi.

Bakan Mass bir gazetecinin Avrupa’ da İslamofobik söylemler konusundaki tavrına ilişkin soruya, ”Alman hükümeti olarak biz bu konuda son derece kararlı bir şekilde tedbir alıyoruz. Sadece sözlerle değil, eylemle de. Bize göre din özgürlüğü çok önemli.” karşılığını verdi.

YORUM YAP